ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Преди 80 години се проведе първата в света самоподдържаща се контролирана ядрена верижна реакция, проправяща пътя за различни „атомни“ постижения

18.12.2022

Експериментът е проведен през декември 1942 г. на футболния стадион на Чикагския университет под ръководството на италианския учен Енрико Ферми – носител на Нобелова награда по физика.

 

 

Chicago Pile-1 стана първият ядрен реактор в света, който успя да достигне критично състояние със самоподдържаща се ядрена верижна реакция.

Пиковата мощност в този експеримент беше само около половин ват, но това беше убедителна демонстрация на възможността за контролирана самоподдържаща се реакция.

Малки парчета графит от първия реактор са изложени в Чикагския музей на науката и индустрията, както и в Музея на науката Бредбъри в Националната лаборатория в Лос Аламос. А мястото, където е построен CP-1, е включено в списъците на историческите паметници на САЩ и град Чикаго.

Източник: #ЦікавийАтом

Tags: , , ,

2 Responses to Преди 80 години се проведе първата в света самоподдържаща се контролирана ядрена верижна реакция, проправяща пътя за различни „атомни“ постижения

 1. Росен on 18.12.2022 at 23:04

  Добре де, защо е използвано такова глаголно време?
  Все едно авторът на статията е бил свидетел на действията.

  Ето как трябва да е в редактиран вариант:

  Chicago Pile-1 става първият ядрен реактор в света, който успява да достигне критично състояние със самоподдържаща се ядрена верижна реакция.

  Пиковата мощност в този експеримент е била само около половин ват, но това е била убедителна демонстрация на възможността за контролирана самоподдържаща се реакция.

 2. Красимир Христов on 19.12.2022 at 0:12

  Съгласен съм, но така го е написал източникът.
  Мисля, че корецията ти е напълно уместна.
  Нямам време – подготвях интересна статия, която може би си видял.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари