ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Единственият в света завод за преработка на уран от френските АЕЦ се намира в Сибир

15.12.2022

Русия разполага с единствения завод в света, способен да преработва уран, получен от използването на ядрено гориво в 56 реактора на атомни електроцентрали във Франция.
Това е Сибирският химически комбинат, разположен в ЗАТО Северск, Томска област. СХК е собственост на Росатом.

Френската група Orano (бивша AREVA) продължи да изпраща уран в Сибир, където се намира заводът за преобразуване, до октомври. Ядрената индустрия на Франция се оказа изключително зависима от Москва, пише френският вестник Le Monde.

За разлика от други страни в Източна Европа, Франция не е зависима от Русия за експлоатацията на своите 18 атомни електроцентрали. Вносният естествен уран идва от Нигер, Казахстан, Узбекистан и Австралия. След това може да се обогатява в предприятията Orano в Malvezy и в площадката Tricastin в Южна Франция, в близост до едноименната атомна електроцентрала, докато горивото се произвежда във фабриките на френската Framatome или американската Уестингхаус.

Но военният конфликт в Украйна, който разкри европейската и световната зависимост от руската ядрена индустрия, не минава без последствия за френската индустрия. Постоянното прекратяване на търговията с уран между Париж и Москва неизбежно би имало последици за вече отслабената преработваща промишленост на Франция и в крайна сметка може да доведе до третирането на уран от отработеното гориво като радиоактивен отпадък, а не като материал за повторна употреба след обогатяване.

През последните две години обеднен уран редовно се транспортира от Франция за Русия. Грийнпийс документира най-малко пет доставки между януари 2021 г. и януари 2022 г. На 28 септември 2022 г. еколозите отново разкриха присъствието на руския товарен кораб Михаил Дудин в пристанището на Дюнкерк.

„Непрекъснатите пътувания на този кораб между Санкт Петербург и Дюнкерк показват как френската ядрена индустрия е хваната в капана на зависимостта си от Русия“, каза Полин Бойе, ядрен активист на Грийнпийс. „Франция трябва спешно да спре цялата търговия с ядрени материали с Русия.

Ядреният сектор не е обект на европейски санкции. Френската група Orano, обвързана с договор, подписан през 2020 г. с Rosatom, потвърди, че е направила „пет до шест доставки“ за Русия, общо 1150 тона. Компанията обаче каза пред вестник Le Monde, че този договор вече е прекратен и последната доставка на уран е извършена през октомври 2022 г. Orano също така казва, че няма планове да подписва нов договор с руския ядрен гигант.

Конверсията на уран е превръщането му в газообразен хексафлуорид UF₆.
Операцията е необходима, тъй като производството на ядрено гориво изисква обогатяване на урана (повишаване на концентрацията на уран-235 в него).
За да се приложат известни технологии за обогатяване (например използване на газови центрофуги или метод на дифузия), е необходимо да се използват газообразни уранови съединения и това е уранов хексафлуорид UF₆, който по отношение на неговите физични свойства е най-подходящ за тези цели .

Делът на Русия в световната ядрена индустрия е впечатляващ: от около 440 действащи реактора в света 80 са руски дизайн, т.е. от типа ВВЕР.
В ЕС има 18 построени от Русия атомни електроцентрали (общо 100), особено в страните от бившия съветски блок. В България например два руски реактора осигуряват една трета от електроенергията на страната. В Чешката република шест блока осигуряват почти 37% от производството, а в Унгария четири реактора произвеждат почти половината от нуждите на страната от електроенергия.

От петдесет и трите реактора в процес на изграждане през 2022 г., двадесет принадлежат на Росатом, включително седемнадесет извън Русия. И само Франция и Южна Корея също строят реактори (по два) извън своите граници.

Франция обяви „ядрен ренесанс“ – изграждането на 6 нови реактора от 2028 г. Сега производството на ядрена енергия в страната е на 30-годишно дъно. 26 от 56 действащи реактора на АЕЦ са спрени. Те трябва да бъдат рестартирани преди настъпването на зимата, но 10 от 26 определено няма да работят поради проблеми с корозия и спукани тръбопроводи в охладителните системи. През януари или февруари 2023 г. може да бъдат пуснати 16 реактора.
Стотици заварчици работят, но стрес тестовете разкриват нови проблеми.

Източник: http://www.energyland.info/news-show–atom-236731

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари