ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Отговор на официалния представител на руското външно министерство М. В. Захарова на въпрос на МИА Русия днес за ситуацията около Запорожката АЕЦ

07.12.2022

Въпрос: Ръководителят на МААЕ Р. Гроси каза, че експертите са близо до приемливо споразумение между Украйна и Русия за създаване на зона за сигурност около Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ).
Как ще коментирате това твърдение? Възможно ли е прехвърляне на контрол върху ЗЕЕЦ на трето лице? Очаква ли се посещението на ръководителя на МААЕ Рафаело Гроси в Русия?

 

Отговор: Преди всичко трябва да се отбележи, че между Русия и Украйна няма преки преговори по въпроса за зоната за сигурност около АЕЦ.

Обсъждаме възможните параметри на декларация за създаване на зона за защита на ядрената и физическата ядрена безопасност на ЗАЕЦ със секретариата на МААЕ, който от своя страна се опитва да си сътрудничи с Украйна.

Да се каже, че страните са близо до споразумение, е ненавременно.

Принципният въпрос е дали Киев е готов да се ангажира да спре обстрелите и опитите за превземане на АЕЦ и дали МААЕ ще успее да постигне изпълнението на такива хипотетични договорености от украинците.

Не може да става и дума за изваждане на ЗАЕЦ от руски контрол или предаване на контрола върху него на някаква „трета страна“. Централата се намира на руска територия и се контролира изцяло от Русия.
Ние предполагаме, че само ние сме в състояние да осигурим физическата и ядрена безопасност на ЗЕЦ.

Ние знаем за желанието на Р. Гроси да посети отново Русия и сме решени да го приемем, за да обсъдим широк кръг въпроси, свързани с дейността на МААЕ.
Няма обаче конкретни договорености за времето на такова посещение.

Източник: МИД РФ

Tags: , , ,

3 Responses to Отговор на официалния представител на руското външно министерство М. В. Захарова на въпрос на МИА Русия днес за ситуацията около Запорожката АЕЦ

 1. TSO on 08.12.2022 at 17:00

  ???? Кулеба – за зоната за безопасност около АЕЦ: Движим се стъпка по стъпка заедно с МААЕ

  „Оставаме в тесен контакт с генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси. Разбира се, ние сме заинтересовани всички атомни електроцентрали, не само Запорожката АЕЦ, да са безопасни. Това е изключително трудно да се постигне без спиране на руските ракетни удари по територията на Украйна, но ние вървим напред стъпка по стъпка в пълно разбирателство с МААЕ, – каза на брифинга ръководителят на украинското външно министерство. „Но в дипломацията има правило, че нищо не е договорено, докато всичко не е договорено.

 2. TSO on 22.12.2022 at 9:49

  ⏺Глава МАГАТЭ Рафаэль Гросси прибыл в здание Росатома на Ордынке. Вместе с гендиректором госкорпорации Алексеем Лихачевым будут обсуждаться вопросы безопасности Запорожской АЭС.

  @StranaRosatom

 3. TSO on 22.12.2022 at 12:06

  ❗️В Москве прошли консультации России и МАГАТЭ по Запорожской АЭС, сообщает Росатом.

  Стороны отметили „существенную близость позиций“ по проекту декларации о создании зоны безопасности станции, продолжат консультации для выхода на итоговый текст в максимально сжатые сроки.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари