ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Молдова – огромен недостиг на електроенергия

30.11.2022

Министърът на инфраструктурата и регионалното развитие Андрей Спину обясни защо на 29 ноември, се очаква Молдова да има недостиг на електроенергия в размер на около 74%.

 

 

Според него по необясними причини електроенергията на европейския пазар е поскъпнала с 30-40%.
В тази връзка молдовската компания Energocom не успя да закупи необходимия обем.

„Днес имаше неразбираем феномен. На европейските пазари, включително в Румъния, цените на тока се повишиха значително. Почти 30-40%. Energocom се опита да купи електроенергия на по-ниска цена, но не успя да купи електроенергия за целия ден“, каза Спину на 28 ноември в ефира на програмата In Profunzime на PRO TV.

В тази връзка, според министъра, Moldelectrica е поискала аварийно захранване от румънския оператор Transelectrica. Вярно е, че цената на такава електроенергия е висока, в тази връзка Спину призова гражданите да продължат да пестят електроенергия.

„Колкото повече спестяваме, толкова по-малко аварийна енергия ще получим утре от Румъния. Утре ще разберем цената. Досега беше 200-300 евро за мегаватчас в зависимост от това кога е сключен договорът“, каза министърът.

Малко по-рано държавното предприятие Moldelectrica предупреди, че утре, 29 ноември, в Молдова се очаква недостиг на електроенергия в размер на около 74%. „Очакваният дефицит ще бъде покрит чрез спешен договор за доставка на електроенергия. Вече е получено потвърждение за наличност от компания в съседна държава“, увериха от компанията.

Източник: https://newsmaker.md/rus/novosti/proizoshel-neponyatnyy-fenomen-spynu-obyasnil-defitsit-elektroenergii-v-74

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари