ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Страхове за всички АЕЦ на Украйна след аварийно спиране

28.11.2022

Руски атаки прекъснаха основното захранване на АЕЦ миналата седмица, принуждавайки и четирите да преминат към високорискови процедури за смекчаване на ситуацията.

 

 

Нарастват опасенията, че безмилостното насочване на Русия към електрическата мрежа на Украйна ще застраши безопасността на атомните електроцентрали в страната след безпрецедентното извънредно спиране в сряда.

Петро Котин, президент на украинската ядрена енергийна компания Енергоатом, каза, че всички системи за безопасност са работили по предназначение в сряда, но два генератора са били повредени в процеса, забавяйки рестартирането на два реактора.
Котин каза, че многократните спирания, причинени от повече руски ракетни атаки, могат да причинят големи щети, с потенциално сериозно въздействие върху енергоснабдяването на Украйна и вероятно върху ядрената безопасност.

Русия продължи атаката си срещу украинските градове в събота с нападение срещу жилищен район в град Днепър, при което бяха ранени шестима души и бяха разрушени седем къщи, според губернатора на Днепропетровска област Валентин Резниченко.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че Русия е прибягнала до премахване на ядрените бойни глави от крилатите ракети и изстрелването им само с баласт в конусите им, с цел да отклони противовъздушната отбрана на Украйна и да нанесе някои щети само от чистата сила на удара им върху цели.
„Каквото и да е намерението на Русия, тази импровизация подчертава нивото на изчерпване на руския запас от ракети с голям обсег“, каза министерството в една от ежедневните си оценки на инвазията.
Украинското разузнаване смята, че Русия може да извърши нова масирана ракетна атака срещу инфраструктура в средата на тази седмица.

За справка

Запорожката атомна централа, най-голямата в Европа, беше превзета от руските сили през март и е изключена от мрежата от септември на фона на чести обстрели на района около нея.

Към другите три атомни електроцентрали на Украйна – Ровненска, Южноукраинска и Хмелницка – не са били пряко насочени към последните руски ракетни удари, но тяхната безопасност може да бъде застрашена от нови атаки срещу украинската енергийна мрежа

Подробности на: https://www.theguardian.com/world/2022/nov/26/fears-for-all-ukraines-nuclear-plants-after-emergency-shutdowns

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари