ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия създава резервен източник за електрозахранване на Запорожката АЕЦ

26.11.2022

Осигуряването на външно електрозахранване е един от ключовите аспекти на безопасността на всяка атомна електроцентрала. В случай на прекъсване на електрозахранването отвън атомната електроцентрала разполага само с един авариен източник на захранване – дизел-генератори, чийто експлоатационен живот се определя от запасите от гориво.

Рафаел Гроси, генерален директор на МААЕ, многократно е подчертавал изключителното значение на надеждността на външните енергийни доставки.

В момента електроенергия се доставя на Запорожката АЕЦ чрез две високоволтови линии от украинска страна, които, както показват събитията от последните седмици, редовно и обикновено едновременно се изключват.
Изключването на тези линии повече от веднъж доведе до прехвърляне на захранването на Запорожката АЕЦ към аварийни дизелови генератори.

Решението на този проблем би било възстановяването на високоволтовата разпределителна уредба, разположена до Запорожката ТЕЦ, която беше унищожена в резултат на обстрела от Въоръжените сили на Украйна.
Такива опити вече са правени, но всеки път отговорът от украинска страна е целенасочен обстрел на Запорожката ТЕЦ.

Отчитайки голямото значение на запаса от енергийни доставки за ядрената безопасност на Запорожката АЕЦ, особено през зимата, решихме, въпреки пряката заплаха за живота на персонала, зает в тези работи, да продължим с възстановяването на откритата разпределителна уредба (ОРУ) на Запорожката ТЕЦ.

Начинът, по който се държи Киев, ясно ще покаже истинското отношение на украинското ръководство към осигуряването на ядрената безопасност на най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-236561

Tags: ,

One Response to Русия създава резервен източник за електрозахранване на Запорожката АЕЦ

  1. Росен on 28.11.2022 at 17:58

    На снимката към статията е Хмелницката АЕЦ.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари