ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом обяви готовността си да участва във веригата за производство на електрически превозни средства в Русия

26.11.2022

В рамките на XII Международен форум „АТОМЕКСПО-2022“ се проведе кръгла маса на тема „Електрозадвижването като нова парадигма за развитие на индустрията“.

Организатор беше Горивната компания на Росатом „ТВЕЛ“, в чиято структура беше създадена компания за производство на системи за съхранение на енергия – LLC „RENERA“ (целевият пазар за устройствата за съхранение на енергия на Росатом е електротранспортът).

Участниците обсъдиха перспективите за пазара на електрически превозни средства в Русия, съществуващите предизвикателства, бариери и необходимите стимули за неговото развитие, включително производството на необходимите компоненти, развитието на инфраструктура за електрическо зареждане, въвеждането на цифрово инженерство и производствени инструменти, държавно регулиране и поддържка.

По време на кръглата маса Наталия Никипелова, президент на ТВЕЛ АД, обяви плановете на Росатом за широко участие в производството на ключови компоненти за електрически превозни средства, предимно за пътнически електрически превозни средства, както и отвореност за партньорство с водещи играчи в руската автомобилна индустрия.

Наталия Никипелова отбеляза, че предприятията на Росатом вече са в състояние да произвеждат около 60% от всички компоненти на електрическо превозно средство, включително батерии, локализирани електродвигатели, магнити от редкоземни сплави (включително редкоземни материали), микроелементна основа, полимерни и композитни материали.

Около 40% от цената на електрическата кола идва от батерията. Президентът на ТВЕЛ АД подчерта, че за да се намалят разходите за притежание на автомобили, е необходимо да се уеднаквят съществуващите на пазара батерии и да се осигури дизайн за лесна подмяна на батерията.

Концепцията на Росатом предполага втори живот на тяговите батерии: след като са използвани в електрически превозни средства, те могат да се използват в стационарни системи за съхранение на енергия, по-специално в мрежа от зарядни станции, което също изисква унификация на техническите решения.

Това ще увеличи рентабилността на батерията през нейния жизнен цикъл и ще позволи тя да бъде доставяна на по-ниска цена за производителите на превозни средства.

Литиево-йонните тягови батерии за електрически превозни средства вече се произвеждат в предприятията на Росатом, до 2025 г. ще бъде построен завод в Калининградска област, чийто производствен капацитет ще бъде достатъчен за осигуряване на батерии за 50 000 електрически превозни средства, докато изграждането на нови “ гигафабрики“ се обмисля.

Източник: http://www.atominfo.ru/newsz05/a0732.htm

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари