ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом и МААЕ се договориха да продължат сътрудничеството

24.11.2022

На 23 ноември 2022 г. в Истанбул се проведе редовна работна среща между генералния директор на държавната корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов и генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси, на която присъства и ръководителят на Ростехнадзор Александър Трембицки.

Страните обсъдиха подробно ситуацията в Запорожката АЕЦ и ролята на мисията на МААЕ в осигуряването на безопасността на централата. В тази връзка беше отбелязана бързата реакция на МААЕ на масирания обстрел на централата на 20 ноември 2022 г.
Страните се съгласиха да продължат сътрудничеството. Проведеният разговор е съдържателен и откровен, съобщават от пресслужбата на Росатом.

За справка

Запорожката АЕЦ, състояща се от 6 енергоблока с обща мощност 6 GW, е построена през 80-те години на миналия век на брега на Каховското водохранилище.
В близост до централата има сателитен град – Енергодар, където живеят служителите на централата и техните семейства.

От 1996 г. Запорожката АЕЦ е отделно подразделение на Украинската национална ядрена енергийна компания Енергоатом. В момента централата не произвежда ток, всички енергоблокове са спрени след многократни обстрели.

От март 2022 г. централата се охранява от руски войски.
В началото на октомври руският президент Владимир Путин инструктира мощностите на Запорожката атомна електроцентрала да станат федерална собственост.
Новата експлоатационна организация е предназначена да осигури безопасната експлоатация на АЕЦ и професионалната дейност на съществуващия персонал на централата с подкрепата на Концерн Росенергоатом АД (част от електроенергийния дивизион на Росатом). Олег Романенко, бивш главен инженер на Балаковската АЕЦ, оглави компанията.

Припомняме, че по-рано, според резултатите от националните референдуми, Запорожка област, на територията на която се намира ЗАЕЦ, влезе в състава на Руската федерация.
Имущественият комплекс на ЗАЕЦ е собственост на Русия.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-236453

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари