ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Има голям риск от ядрена авария в ЗАЕЦ, която е под обстрел

22.11.2022

На Atomexpo-2022 SR попита Алексей Лихачов, генерален директор на Росатом, за тревожната ситуация, която се развива около Запорожката АЕЦ.
На 19-20 ноември по централата се стреляше.

 

 

„От една страна, благодарение на усилията на МААЕ, от септември насам на ЗАЕЦ имаше доста спокоен период. Имаше актове на сплашване, но те не носеха пряка заплаха за безопасността.

Въпреки това през уикенда имаше поне 30 прелитания. Те удрят прицелно: в хранилището за отработено гориво, в спецкорпуса, където се намира свежото гориво, по транспортните магистрали.
За съжаление, някои от резервните дизелови генератори са повредени“, подчерта Алексей Лихачов.

Росатом проведе разговори с МААЕ, ръководителят на агенцията Рафаел Гроси също проведе разговори с европейски лидери. „На мястото продължават да работят четирима представители на МААЕ, които виждат с очите си кой и откъде стреля.
И това, разбира се, не е тайна: обстрелът се извършва от въоръжените сили на Украйна. Очевидно това е следствие от два фактора. Първият е успешното наемане на работници от ЗАЕЦ. Ние подкрепяме екипа по всякакъв възможен начин. Второ, миналата седмица Управителният съвет на МААЕ, който се състои от повече от половината представители на западните страни, прие определена резолюция с определени оценки (по-специално, в нея се казва, че Русия трябва да изтегли своя военен и друг персонал от станцията. – “ SR”). Според мен това е неприемлив и неадекватен документ“, каза ръководителят на държавната корпорация.

Алексей Лихачов предположи, че Киев смята тази резолюция за някакво разрешение за стрелба по централата.
Той подчерта, че рискът от ядрена авария е висок в атомната електроцентрала в Запорожие, която е обстрелвана.
„Очевидно Киев смята ядрен инцидент за приемлив. Това ще бъде прецедент, който завинаги ще промени хода на историята в Европа. Затова трябва да се направи всичко, за да спре не само обстрелът, но и никой да не мисли да посегне на безопасността на атомната централа “, каза той.

Що се отнася до създаването на зона за безопасност около Запорожката АЕЦ, Алексей Лихачов отбеляза, че много ще зависи от дейността на Рафаел Гроси.
„Имаме планирани срещи и преговори с него в близко бъдеще. Но много ще зависи от успеха на неговите преговори с Киев“, каза той. – Но най-важното е, че зоната за безопасност ще бъде възможна само ако бъде одобрена от Вашингтон. Дали ще бъде одобрена, не знам. Но ми се струва, че голямото разстояние между Вашингтон и Запорожие не трябва да бъде аргумент за ръководството на Съединените щати да отложи решението за зоната за сигурност.
Както знаете, атомът не познава граници, радиоактивността не познава националности. Следователно много лидери на водещите световни сили трябва да променят мнението си и да дръпнат киевските политици, които, очевидно, започват да допускат използването, включително ядрени инциденти, в свои интереси.

Източник: https://strana-rosatom.ru/2022/11/21/na-zaporozhskoj-aes-podvergajushhejsya-ob/

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари