ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росэнергоатом ще повиши нивото на киберсигурност през 2023 г. поради внедряване на местен програмно-апаратен комплекс

16.11.2022

Предвижда се да бъде въведено в търговска експлоатация още през 2023 г независимо от импорта софтуерно и хардуерно решение, създадено съвместно от водещи руски компании в областта на киберсигурността (Positive Technologies) и производството на ИТ оборудване (Delta Computers) по поръчка на най-голямата генерираща компания в страната..

Концерн „Росенергоатом“ (част от веригата за управление на държавната корпорация „Росатом“) завърши тестването на нов местен програмно-апаратен комплекс (ПАК) за осигуряване на високо ниво на информационна сигурност.

Решението включва MaxPatrol SIEM система за наблюдение и откриване на събития за информационна сигурност, PT Network Attack Discovery (PT NAD) поведенчески анализ на мрежовия трафик, PT Sandbox, продукт за защита срещу целенасочени и масови атаки с използване на зловреден софтуер, както и високопроизводителен сървърен хардуер Delta Tioga Pass и модули за съхранение, базирани на Argut NVMe дискове.

Според Олег Шалнов, директор на отдела за управление и интеграция на ИТ проекти на Концерн Росенергоатом АД, днес, когато Русия обръща специално внимание на замяната на вноса и създаването на местен софтуер, това решение ще позволи на компанията безболезнено да се откаже от чуждестранен хардуер, като същевременно запази както необходимото ниво на защита срещу кибератаки, така и спазване на всички изисквания на руското законодателство за информационна сигурност по отношение на заместването на вноса.

„Създаването на заместващи вноса програмно-апаратни комплекси (ПАК) е една от стратегическите инициативи на „Росатом“ за постигане на технологичния суверенитет на Руската федерация. Използването на ПАК ни позволява да изпълняваме задачите за заместване на вноса на хардуера на вече използвани или нововъведени местни софтуерни системи, за получаване на балансирани и хоризонтално мащабируеми хардуерни решения с предвидими параметри на качество на работа и цена на притежание през целия жизнен цикъл на решението“, каза Олег Шалнов.

„Според нашите данни индустрията и енергетиката традиционно са сред първите 3 индустрии, атакувани от киберпрестъпници. Решението, създадено съвместно с Delta Computers, от една страна, взема предвид познанията ни за текущите кибер заплахи, а от друга страна, разбирането на изискванията на компаниите към нивото на производителност на оборудването и модулите за съхранение на данни. Всичко това ни позволи да представим решението, което ще може да предостави на потребителите работещи инструменти за навременно откриване на заплахи“, коментира Сергей Рибкин, инженер от отдела за пилотиране, внедряване и поддръжка на Positive Technologies.

„Информационната сигурност е област, чиято важност в съвременните условия е от особено значение за бизнеса. Продуктите на Positive Technologies могат значително да повишат нивото на сигурност на всяка руска компания, а синергията, създадена от съвместните усилия с нашето оборудване, ни позволява да внедрим това решение в инфраструктурата на компаниите като готов комплекс, изразходвайки минимум ресурси и време ”, каза Андрей Чернишев, главен изпълнителен директор на Delta Computers

Решението е подходящо за среден и голям бизнес, работещ с високо ниво на рискове за информационната сигурност. Това ще помогне за ефективно и бързо гарантиране на сигурността на инфраструктурата в различни индустрии: енергетика, финансов сектор, индустрия, търговия на дребно, фармацевтика и др.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-236071

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари