ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Българското правителство трябва спешно да намери неруско ядрено гориво

14.11.2022

Парламентът пое ангажимент на служебното правителство да ускори процедурата по сключване на сделка за доставка на неруско ядрено гориво за двата съветски реактора на АЕЦ „Козлодуй“, което досега се доставяше само от Русия.

 

Предложението за ускоряване на процедурата за получаване на неруско ядрено гориво е на ГЕРБ, партията на бившия премиер Бойко Борисов. Според партията правителството трябва спешно да гарантира енергийната и националната сигурност на страната, като осигури алтернатива на руското гориво за атомната електроцентрала.

Много депутати подкрепиха предложението на ГЕРБ, което означава, че служебното правителство вече трябва да осигури първата доставка на неруско гориво най-късно до април 2024 г. и че сделката трябва да бъде напълно независима от руски доставчици.

Министерският съвет трябва да предприеме всички необходими мерки за осигуряване дейността на Агенцията за ядрено регулиране по лицензиране и зареждане на неруско ядрено гориво до 2024 г., се казва още в решението на парламента.

Срещу решението на парламента се противопоставиха единствено проруските партии БСП и антиевропейската партия „Възраждане“, които смятат, че предложението е прокарано от ГЕРБ в полза на американската компания „Уестингхаус“.

„Половината от реакторите в Украйна работят с гориво на Westinghouse. Пак повтарям обаче – не пише, че горивото ще е от Westinghouse. Тук пише, че горивото не трябва да е с руски компоненти, за да не бъдат наложени санкции, казва „Възраждане“.

В отговор председателят на енергийната комисия Делян Добрев (ГЕРБ) каза, че горивото може да идва от френската фирма Framatome или американската компания Westinghouse.

На 21 октомври служебният министър на енергетиката Росен Христов съобщи, че правителството подготвя търг за доставка на свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“. Westinghouse и Framatome изглежда са основните претенденти за доставка на гориво за централата.

Framatome вече работи по премахването на руски технологии и компоненти и до няколко години ще бъде чиста от руски технологии, каза служебният министър на енергетиката Росен Христов. АЕЦ „Козлодуй“ има договор с руската компания ТВЕЛ за доставка на свежо ядрено гориво до края на 2024 г.

България има осигурено гориво до годишното презареждане на един от ядрените си реактори до края на 2024 г., а за другия реактор (шести енергоблок) има гориво за частична подмяна през 2027 г.

Атомната електроцентрала произвежда около една трета от електроенергията в страната и е ключова за поддържане на износа на електроенергия към съседните страни.

(Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

Източник: https://www.euractiv.com/section/politics/news/bulgarian-government-must-urgently-find-non-russian-nuclear-fuel/

Tags: , , ,

One Response to Българското правителство трябва спешно да намери неруско ядрено гориво

  1. Kostoff on 15.11.2022 at 13:09

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари