ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Новото шведско правителство се стреми към разширяване на ядрената енергетика

21.10.2022

Предстоящото дясноцентристко коалиционно правителство на Швеция възприе положителна позиция към ядрената енергия, призовавайки държавната енергийна компания Vattenfall да проучи евентуалното рестартиране на блокове 1 и 2 на Ringhals, както и да се подготви за изграждането на нови реактори.

 

 

На 14 октомври Християндемократите, Либералите, Умерените и Шведските демократи публикуваха своето писмено споразумение относно политиките – наричано Споразумението Тидо.
Четирите партии заедно имат тясно парламентарно мнозинство след изборите на 11 септември. Улф Кристерсон официално ще встъпи в длъжност като министър-председател на 18 октомври. Крайнодесните Шведски демократи няма да бъдат част от коалицията, но правителството ще се нуждае от подкрепата й, за да постигне парламентарно мнозинство за своите политики.

По отношение на енергията Споразумението Тидо казва, че целта на енергийната политика е „променена от 100% възобновяема енергия към 100% без изкопаеми горива“. В него се казва, че партньорите „ще разработят и приложат политически реформи, за да осигурят енергийните доставки и да постигнат ефективен климатичен преход… технологичната неутралност е възстановена“.

Страните заявиха, че условията за инвестиции в ядрената енергетика трябва да бъдат засилени. Новото правителство ще предостави специални кредитни гаранции на обща стойност 400 милиарда SEK (35,7 милиарда USD), „с по-щедри условия от днешната система“. Той добавя: „Границите в днешната система на зелени кредитни гаранции трябва да бъдат преразгледани, така че кредитните гаранции да могат да се използват и за ново строителство в ядрената енергетика“.

Политическият документ гласи, че трябва да бъдат въведени нови правила, които да попречат на политиката произволно да затваря атомни електроцентрали. „На ядрената енергетика трябва да бъде гарантирано правото да оперира и произвежда електроенергия, стига съоръженията да са в добро състояние и да се експлоатират безопасно“, се казва в него. „Ако държавата наложи затваряне, собствениците трябва да имат право на обезщетение“.

Забраната на Швеция за рестартиране на затворени реактори трябва да бъде премахната, се казва в споразумението. То призовава за задълбочено разследване на това какво би било необходимо за рестартиране на Ringhals 1 и 2, което да бъде извършено „безусловно и бързо“.

Страните също така призовават за премахване на забраните в Кодекса за околната среда, за да се позволят нови реактори на други места, различни от днешните, и повече от десет реактора да работят едновременно.

„Vattenfall трябва незабавно да започне да планира нови ядрени мощности в Ringhals и други подходящи места“, се посочва в споразумението Tidö.

В споразумението се казва, че трябва да бъдат разработени необходимите разпоредби за създаване на условия за изграждане и експлоатация на малки модулни реактори (SMR) в Швеция. Освен това трябва да се съкрати процесът на издаване на разрешителни за атомни електроцентрали. Правителството възнамерява да въведе ново правило в Кодекса за околната среда, което означава, че само един орган може да бъде страна по въпрос за разрешително. Определеният орган ще отговаря за координацията с всички други органи, които имат интерес по въпроса. Ще бъде въведено и специално правило в Кодекса за околната среда, което означава, че въпросите, свързани с разрешителните, свързани с нова ядрена мощност, трябва да се третират с висок приоритет. На Органа по радиационна безопасност е възложена задачата да предложи как процесът на издаване на разрешителни за нова ядрена мощност също може да бъде значително съкратен.

Шестте ядрени реактора на Швеция осигуряват около 40% от електроенергията. През 1980 г. правителството реши постепенно да прекрати ядрената енергия, но през юни 2010 г. парламентът гласува за отмяна на тази политика. Енергийната политика на страната от 1997 г. позволи на десет реактора да работят по-дълго от предвиденото в политиката за постепенно премахване от 1980 г., но също така доведе до преждевременното затваряне на двублоковата централа Barsebäck. През 2015 г. бяха взети решения за затваряне на четири по-стари реактора до 2020 г.

Ringhals 1 и 2 бяха затворени съответно в края на 2020 г. и 2019 г. – няколко години по-рано от планираното поради икономическото въздействие на наказателните данъци. Когато обяви намерението си да затвори енергоблоковете през октомври 2015 г., Vattenfall каза: „Пазарните условия и въздействието на високия данък върху продукцията ни накараха да ограничим инвестициите в Ringhals 1 и 2.“

През юни тази година Vattenfall обяви, че започва пилотно проучване за оценка на условията за пристъпване към решение за изграждане на най-малко два SMR в съседство с АЕЦ Ringhals. Очаква се проучването да приключи около края на 2023 г. или началото на 2024 г.

Източник: https://world-nuclear-news.org/Articles/New-Swedish-government-seeks-expansion-of-nuclear

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари