ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Унгария разчита на доставка на оборудване от Франция и Германия при изграждането на АЕЦ „Пакш-2″.

15.10.2022

Унгария очаква, че френско-германският консорциум Framatome SAS – Siemens AG, в съответствие със споразумението, ще вземе участие в проекта за АЕЦ „Пакш-2″, която се изгражда по руски технологии.

 

 

Това заяви в понеделник министърът на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария Петер Сиярто, който е на посещение в Берлин заедно с премиера Виктор Орбан.

„Технологията за контрол и управление на новата атомна електроцентрала ще бъде доставена от германско-френски консорциум, в който германската Siemens играе водеща роля. Тя ще достави най-важното контролно оборудване“, каза Сиярто пред унгарски журналисти, които го придружаваха по време на пътуването.

Министърът подчерта, че сътрудничеството между двете страни в областта на ядрената енергетика „ще бъде от най-голямо значение през следващия период за гарантиране на енергийната сигурност“ в Унгария.

В тази връзка Сиярто отбеляза факта, че секторът на ядрената енергетика не е засегнат от санкциите, наложени от Европейския съюз срещу Русия, и европейските компании ще могат да продължат да участват в проекта Paks-2. Шефът на МВнР публикува запис на разговор с журналисти в социалните мрежи.

За справка

В АЕЦ „Пакш“, построена на около 100 километра южно от Будапеща на брега на Дунав по съветска технология, тече подготовка за изграждането на два нови енергоблока, проектирани от „Росатом“. За целта са получени необходимите лицензи, работи се на строителната площадка. Както каза Сиярто по-рано, Москва потвърди готовността си да финансира този проект, който се оценява на 12,5 милиарда евро и който от самото начало трябваше да бъде осъществен на 80% за сметка на руски заем. Унгарското правителство очаква до 2030 г. да бъдат пуснати в експлоатация два нови ядрени реактора от типа ВВЕР-1200 и след това мощността на централата да се увеличи от сегашните 2000 мегавата на 4400 мегавата.

През октомври 2021 г. Rusatom – Automated Control Systems JSC (дъщерно дружество на Rosatom) и френско-германският консорциум Framatome SAS – Siemens AG подписаха в Москва споразумение за производство и въвеждане в експлоатация на автоматизирани системи за управление на процесите за два нови енергоблока на Paks АЕЦ . По-рано в рамките на този проект беше подписан договор за производство на турбини от GE Hungary Kft., която е унгарски филиал на американската General Electric. Като се има предвид това, оттеглянето на ядрената енергия от санкциите на ЕС е от особено значение за проекта Paks-2.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2022/10/12/129172

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари