ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Екскурзии в рамките на Световния ден на туризма започнаха в Първата атомна електроцентрала в света

29.09.2022

Първата в света атомна електроцентрала (Обнинск, Калужка област) отвори врати за жителите и гостите на научния град в навечерието на Международния ден на туризма, който се отбелязва на 27 септември.

Акцията е организирана от Държавния научен център на Руската федерация – ИППЕ (част от научното подразделение на Държавната корпорация „Росатом“ – АО „Наука и иновации“) съвместно с Агенцията за градско развитие на Обнинск.

На първата туристическа група беше показана експозицията на индустриалния мемориален комплекс, разказаха за историята на централата, показаха реакторната зала и пулта за управление.

„Живеейки в Обнинск, винаги съм мечтал да стигна до централата. И накрая, възможността се появи.
Много съм доволна, благодаря за интересния разказ“, сподели впечатленията си Оксана Елисеева, участничка в турнето.

„Богата екскурзия, достъпна за тези, които са далеч от темата. Исках да дойда тук още от гимназията и се радвам, че успях. Първата АЕЦ е нашата история. Настръхване и невероятни емоции“, каза Ксения Привалова.

Броят на желаещите да видят първата атомна електроцентрала в света надмина очакванията на организаторите, трябваше да увеличат броя на планираните екскурзии.
Те ще се проведат през септември и октомври. Общо 150 души ще посетят централата в рамките на честването на Деня на туризма.

За справка

В мемориалния комплекс на филиала се провеждат опознавателни и тематични обиколки за различни категории посетители. Работи се с деца в предучилищна възраст, ученици, студенти, ветерани в различни формати: конференции, семинари, обучения, игри, включително театрални представления. Екскурзиите до Първа АЕЦ за ученици и младежи са особено актуални в рамките на обявеното от президента Десетилетие на науката и технологиите.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-234126

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари