ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Белгия се отказва от прекратяване експлоатацията на АЕЦ

20.09.2022

Белгийското правителство е изпратило искане за евентуално удължаване на експлоатацията на атомната електроцентрала Doel 3, каза на 15 септември белгийският министър на вътрешните работи Аналис Верлинден, цитиран от белгийският вестник Le Echo.

 

 

 

Изправено пред енергийна криза, федералното правителство реши да преговаря с оператора Engie за удължаване на живота на белгийските ядрени реактори, реакторите Doel 4 и Tihange 3.
Doel 3 ще бъде първият белгийски реактор, който ще бъде спрян в съответствие със закона за излизане от ядрената енергетика.
Този закон предвижда прекратяване работатана Doel 3 не по-късно от 1 октомври следващата година.

Федералната агенция за ядрен контрол потвърди, че е получила искането на министъра и че нейните експерти работят, за да отговорят на него. Според прессекретаря институцията винаги е била за възможно най-бързия демонтаж на атомната електроцентрала.

Атомната електроцентрала Doel е една от двете атомни електроцентрали в Белгия. Станцията включва 4 реактора. Съоръжението се намира на брега на река Шелд, близо до село Доел във фламандската провинция Източна Фландрия, в покрайнините на град Антверпен.

Има ли връщане назад?

Федералната агенция за ядрен контрол също потвърди, че още на 23 септември реакторът ще навлезе в преходна, така наречената следоперативна фаза, която включва началото на определени подготвителни работи за извеждане от експлоатация.
Те включват отстраняване на горивото и експлоатационни отпадъци или промиване и изпразване на кръговете. Но те все пак ще се извършват в рамките на разрешението за експлоатация на реактора.

Операторът може да пристъпи към демонтаж само след получаване на разрешение за това, каквото все още няма.

Вестникът припомня, че преди седмица Бордът на директорите на Федералната агенция за ядрен контрол (AFCN) и Научният съвет по йонизиращи лъчения като „независим орган“ всъщност одобриха плана за спиране на реактор Doel 3, представен от френската компания Engie. Спирането беше планирано за 23 септември следващата година. Успоредно с това бяха одобрени „операции, свързани с подготвителните работи за демонтажа на реактора“.

Тук трябва да се подчертае, настоява вестникът, че сред тези „подготвителни работи“ има определени операции, които правят спирането на реактора необратимо.

„В частност, смята се, че след химическата дезактивация на първи контур възможността за рестартиране става изключително трудна или дори невъзможна“, отбелязва вестникът.

Професионалната общност реагира

Персоналът на белгийските атомни електроцентрали се противопостави на спирането на ядрения реактор, където в отворено писмо, адресирано до правителството, поиска да се удължи работата на реакторите Doel 3 и Tihange.

Общественият интерес?

Същото предложение направи и президентът на фламандските либерали Егберт Лашарте, който смята, че по време на криза френският оператор на АЕЦ не трябва да взема решения, които са в разрез с белгийския обществен интерес.
„Сега не е моментът да се вземат необратими решения относно Doel 3 или друг източник на енергия“, написа той в Twitter.

Президентът на Либералната партия (MR) Жорж-Луи Буше също каза в Twitter, че спирането на реактора на фона на енергийна криза би било лудост, невежество и безотговорност.
„Затова ще действаме, за да предотвратим окончателно решение. Призовавам всички белгийци да се откажат от своите догми. Действайте заедно за доброто на страната“, добави той.

Ретроспекция

Да не забравяме, че през 2017 г. тогавашният министър-председател на Белгия Шарл Мишел заяви от високата трибуна в Париж, че никога няма да позволи на никого да подкопае енергийния пакт и че той лично ще гарантира добросъвестното прилагане на закона, предвиждащ излизане от ядрената енергетика.

Източник: Красная весна

Tags:

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари