ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Националната лаборатория на Министерството на енергетиката на САЩ Оук Ридж за първи път демонтира изследователски реактор

20.09.2022

Изследователският реактор, наречен Bulk Shielding Reactor (реактор с обемно екраниране), известен също като Building (здание) 3010 беше демонтиран в Националната лаборатория Оук Ридж на Министерството на енергетиката на САЩ.

 

 

Този реактор е построен през 50-те години на миналия век за тестване на реакторна технология за самолети с ядрено задвижване. През 1963 г. той е официално препроектиран като изследователски реактор за широк спектър от задачи, а през 1991 г. е окончателно затворен.

В началото на 2018 г. на компанията UCOR беше възложено от отдела за околна среда на Министерството на енергетиката на САЩ (EM DoE) да подготви разрушаването на сграда 2010 и съседната сграда 3005.
Това включваше, наред с други неща, отстраняването на отработено гориво и други радиоактивни материали от басейна за отлежаване с дълбочина над 8 метра.
Този басейн е отводнен, дезактивиран и бетониран, като водата в него в размер на около 500 куб.м също е насочена за пречистване от радиоизотопи.

Както отбелязва и.д ръководител на Окридското отделение на EM DoE Лора Уилкерсън(Laura Wilkerson), зданието 3010 не е само най-големият обект, койт се извежда от експлоатация в Оркриджската Националната лаборатория, но неговото демонтиране е доста важно събитие, защото това е първият реактор, който ще бъде изведен от експлоатация на площадката в Оук Ридж и този опит ще бъде използван за извеждане от експлоатация на останалите реактори там.

Националната лаборатория Оук Ридж е основана през 1943 г. като част от проекта „Манхатън“.
Първоначално целта и е била да обогатява уран и да отделя плутоний и други изотопи.

Общо има 16 реактора и изотопни съоръжения на площадката на лабораторията в Оук Ридж, очакващи извеждане от експлоатация.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2022/09/19/128360

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари