ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Естонската Fermi Energia ще разгледа три предложения за разполагане на малки модулни реактори

19.09.2022

 Естонската Fermi Energia обяви (https://www.world-nuclear-news.org/Articles/Fermi-Energia-requests-bids-from-three-SMR-vendors) , че ще получи търгове от трима разработчици на малки модулни реактори ( SMR, английски – SMR): GE Hitachi, NuScale и Rolls-Royce.

Компанията каза, че търговете с изчерпателна техническа документация, необходима за оценка на разходите за строителство, се очакват до декември, а технологиите ще бъдат избрани през февруари 2023 г.

„И трите производителя на реактори, участващи в търга, са започнали официални процедури за получаване на разрешение за строителство от регулаторните органи в страните, в които са регистрирани. Първите реактори от този тип се очаква да произвеждат електроенергия до края на десетилетието“, каза главният изпълнителен директор на Fermi Energia Калев Калемец.

NuScale и GE Hitachi са компании, които се подкрепят финансово от правителството на САЩ, а Великобритания е инвестирала 210 милиона паунда в разработката на малкия модулен реактор Rolls-Royce.

Припомняме, че Енергоатом и NuScale, която е партньор на компанията, подписаха (https://t.me/energoatom_ua/1003)  меморандум за разбирателство през септември 2021 г. за проучване на възможностите за изграждане на АЕЦ NuScale в Украйна.

Източник: https://www.world-nuclear-news.org/Articles/Fermi-Energia-requests-bids-from-three-SMR-vendors

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари