ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Европейската комисия предложи да се ограничат печалбите на производителите на електроенергия

15.09.2022

Ръководителят на Европейската комисия представи в сряда план за ограничаване на приходите на електроенергийните компании, за да събере 140 милиарда евро в помощ на хората по време на енергийната криза.

Това обяви тя в годишната си реч за състоянието на Съюза пред Европейския парламент.

„Ние предлагаме да се ограничат печалбите на компаниите, които произвеждат електроенергия на ниска цена. Тези компании получават приходи, за които никога не са предполагали или дори не са мечтали. В нашата социална пазарна икономика печалбите са добри. Но в днешно време е погрешно да реализира невероятни рекордни печалби за сметка на войната и за сметка на потребителите. В тези времена печалбата трябва да бъде разделена и насочена към тези, които имат най-голяма нужда от нея“, подчерта фон дер Лайен.

Според нея това предложение ще набере повече от 140 милиарда евро за страните членки, за да смекчат удара от енергийната криза.

„И тъй като сме в криза с изкопаеми горива, индустрията за изкопаеми горива също носи специална отговорност. Големите петролни, газови и въглищни компании също правят огромни печалби. Така че те трябва да платят своя справедлив дял – те трябва да допринесат за криза“, добави шефът на Европейската комисия.

Тя не съобщи за ценови ограничения за руски или друг вносен газ.

Източник: https://elektrovesti.net/81128_evrokomisiya-zaproponuvala-obmezhiti-pributki-virobnikiv-elektroenergii

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари