ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Шести енергоблок ВВЕР-1200 на Нововоронежката АЕЦ премина успешно тестове в маневрен режим

14.09.2022

На енергоблок № 6 на Нововоронежката АЕЦ с реактор ВВЕР-1200 завърши вторият етап от плановата проверка на ефективността на енергоблока в маневрен режим на различни нива на мощност.

 

Припомняме, че проектът на иновативния енергоблок №6 на Нововоронежката атомна електроцентрала, първият в света енергоблок от поколение 3+ с реактор ВВЕР-1200, предвижда работа в режим на енергийно маневриране.

Маневрирането позволява бързо да се променя мощността на енергоблока в зависимост от дневната консумация на енергия, да се използва ресурса по-ефективно, като се приспособява към нуждите на електрическата мрежа и участвате в регулирането на натоварването върху нея.
По този начин през нощта, в часовете на минимална консумация на енергия, мощността може да бъде намалена, а през деня да достигне максимално проектно натоварване.

Работата е извършена съгласно одобрената от експлоатационната организация концерн „Росенергоатом“ програма, която предвижда 10 цикъла на намаляване/увеличаване на мощността на енергоблока.

По време на тестовия период мощността на енергоблок № 6 на НВАЕЦ в първите 5 цикъла се намалява от 92% на 70%, последвано от възстановяването и до номиналните стойности, а в 5-те завършващи цикъла се намалява от 90% на 46% , последвано от възстановяване на мощността до 100%.

 

Оперативният персонал и специалистите от основните производствени подразделения на Нововоронежката АЕЦ, Научно-изследователския център „Курчатовски институт“, АО „Атомтехенерго“ взеха участие в тестването на режима на маневриране.

„Проверена е работата на всички задействани системи и оборудване, отработени са алгоритмите за управление и работата на оперативния персонал.
Въз основа на резултатите от извършената работа ще бъде изготвен протокол, обосноваващ безопасността на използването на такъв режим на енергоблок №6.
Документите ще бъдат предоставени на Ростехнадзор за задълбочено проучване на решенията, изпробвани от нас по време на изпитанията“, каза Игор Гусев, заместник-главен инженер на Нововоронежката АЕЦ.

„Бяхме изправени пред задачата да разработим техники и методи за управление на мощността на различни етапи от експлоатацията на енергоблок №6.
През 2020 г. такава работа започна и успешно тествахме маневрения режим на енергоблок №6 в края на горивната кампания. Сега подобна работа е извършена в началото на горивната кампания. Наскоро в енергоблока беше извършен планов профилактичен ремонт и беше заредено свежо ядрено гориво.
Трябва да се отбележи, че сега енергоблокът е в процес на преминаване към 18-месечен горивен цикъл, когато горивото се зарежда веднъж на 1,5 години.
Извършената работа за пореден път потвърди надеждната и безопасна работа на енергоблока“, добави Евгений Голубев, началник отдел „Ядрена безопасност и надеждност“ на Нововоронежката АЕЦ.

Получените данни ще бъдат използвани за последващо внедряване на режими на маневриране в проекти на енергоблокове, изграждани от Държавната корпорация „Росатом“ в чужбина, което ще повиши тяхната ефективност и конкурентоспособност.

Източник: Нововоронежская АЭС

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари