ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Унгария призова Европейския съюз да не засяга ядрената енергетика със санкции срещу Русия

13.09.2022

Както отбеляза министърът на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сиярто, наскоро беше възможно „да се даде тласък на инвестициите“ в изграждането на втория етап на АЕЦ „Пакш“.

 

 

 

Унгария призовава Европейската комисия и всички институции на ЕС да гарантират, че ядрената енергетика няма да бъде засегната от санкциите, наложени срещу Русия. Това съобщи в понеделник министърът на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария Петер Сиярто, заминавайки за Прага за международния конгрес по ядрена енергия в Централна и Източна Европа.

Ръководителят на унгарското външно министерство припомни, че още когато беше приет първият пакет от санкции срещу Русия, ръководството на ЕС заяви, че „ядрената енергетика няма да бъде обект на санкции“.

„Призоваваме Европейската комисия да гарантира, че всички брюкселски институции, всички национални органи и всички банки, опериращи в Европа, спазват тази разпоредба“, написа Сиярто на страницата си в социалните медии, добавяйки, че това е, за което ще говори на конгреса в чешката столица.

Той също така отбеляза, че наскоро е било възможно „да се даде тласък на инвестициите“ в изграждането на втория етап от АЕЦ „Пакш“, „така че да допринесе възможно най-скоро за сигурността на енергийните доставки“ на Унгария.

„За това ще говоря днес в Прага на конгреса за ядрена енергетика в Централна и Източна Европа“, каза министърът.

В момента атомната електроцентрала Пакш, построена на около 100 км южно от Будапеща на брега на Дунав по съветска технология, се готви да построи два нови енергоблока по проекта на Росатом. За целта са получени необходимите лицензи, работи се на строителната площадка. Според Сиярто Москва е потвърдила готовността си да финансира този проект, който се оценява на 12,5 милиарда евро и който от самото начало е трябвало да бъде осъществен на 80% за сметка на руски заем.

Унгарското правителство очаква до 2030 г. да бъдат пуснати в експлоатация два нови ядрени реактора от типа ВВЕР-1200 и след това мощността на централата да се увеличи от сегашните 2000 MW на 4400 MW.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2022/09/12/128133

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари