ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЕС планира да ограничи цената на негазовата електроенергия на ниво от 200 евро – FT

08.09.2022

Европейската комисия работи за ограничаване на цената на електроенергията, произведена от други енергийни източници на газ, до 200 евро за MWh в опит да смекчи въздействието на газовата криза върху потребителите в ЕС.
Това съобщава Financial Times като се позовава на проектодокумента, с който разполага редакцията.

Така Европейската комисия ще препоръча на страните членки да ограничат цената на електроенергията, произведена от вятърни, атомни и въглищни централи, до 200 евро за MWh.

Текущата спот цена за електроенергия в Германия, която действа като регионален бенчмарк, надхвърля 450 евро за MWh.
Цените на електроенергията на едро скочиха до небесата, защото са обвързани с цената на газа, независимо дали електроенергията се генерира от газ или по друг начин. Цените на газа са около 10 пъти по-високи от средните за последното десетилетие.

Подобна горна граница би наподобявала „представянето на пазара, което би могло да се очаква, ако глобалните вериги за доставки функционираха нормално и енергията не беше използвана като оръжие чрез прекъсвания в доставките на газ“, се казва в документа на ЕК.

Освен това ЕК смята, че таванът на цените трябва да е достатъчно висок, за да не възпрепятства бъдещите инвестиции в негазови технологии.
Документът предлага и задължителна цел за намаляване на потреблението на електроенергия с 5% в пиковите часове.

Често срещан начин за насърчаване на индустриалните клиенти да намалят потреблението си на електроенергия по време на пиковите часове е чрез договори, които позволяват на доставчиците на енергия да намалят доставките в замяна на компенсация или по-ниски бъдещи сметки.

Предложенията трябвше да бъдат обсъдени от дипломати от 27-те страни-членки на ЕС в сряда преди извънредната среща на енергийните министри в петък.

Източник: https://elektrovesti.net/81122_es-planue-obmezhiti-tsinu-na-negazovu-elektroenergiyu-na-rivni-200-evro-ft

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари