ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Rolls-Royce и Škoda JS ще си сътрудничат при внедряването на SMR

07.09.2022

Rolls-Royce SMR от Обединеното кралство подписа меморандум за разбирателство (MoU) с Škoda JS за проучване на областите на сътрудничество за завода за малки модулни реактори (SMR) на Rolls-Royce, за разполагане както в Чешката република, така и в по-широките централноевропейски региони.

 

 

Модел на завод Rolls-Royce SMR (Изображение: Rolls-Royce SMR)

Съгласно Меморандума за разбирателство двете компании ще работят заедно, за да разберат как възможностите, които Škoda JS притежава в областта на ядреното инженерство и производство, могат да подпомогнат ефективното внедряване на електроцентралите Rolls-Royce SMR в цяла Европа.

„Като фабрично произведен продукт – с 90% от цялата електроцентрала Rolls-Royce SMR, изградена във фабрични условия – наличието на точните партньори на ключови места по света е важен аспект от нашия модел на международна доставка“, каза Rolls-Royce Директор за бизнес развитие и стратегия на SMR Алън Уудс. „Ние виждаме огромна възможност да развием международни стратегически партньори по веригата за доставки, от които можем да се възползваме от техните десетилетия непрекъснати познания в производството. Имаме удоволствието да обсъждаме тези възможности с такъв способен доставчик като Škoda JS.“

Škoda JS е специализирана в производството на реактори с вода под налягане (PWR) и критични компоненти, включително реакторни съдове под налягане (RPV), вътрешни части на RPV, механизми за задвижване на контролния прът и системи за контрол на безопасността – подкрепени от по-широк инженерен дизайн, изчисления и аналитични услуги.

„SMR е логичен път, който ядрената индустрия предприема, за да направи ядрената енергия по-достъпна и достъпна в близко бъдеще“, каза търговският директор на Škoda JS Милош Мостецки. „Нашите цехове в Пилзен първоначално бяха проектирани да произвеждат компонентите за 440MW реактори. Потенциалът за използване на нашите инженерни, производствени и поддържащи възможности и ноу-хау за SMR проекти в Европа е следователно значителен.“

Rolls-Royce SMR е 470 MWe дизайн, базиран на малък PWR. Той ще осигури постоянно генериране на базово натоварване за най-малко 60 години. 90% от SMR – около 16 метра на 4 метра – ще бъде построен във фабрични условия, ограничавайки дейността на място предимно до сглобяване на предварително произведени, предварително тествани модули, което значително намалява риска по проекта и има потенциал за драстично съкращаване изграждайте графици.

Проектът беше приет за преглед на Generic Design Assessment през март тази година, като Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия на Обединеното кралство поиска от Службата за ядрено регулиране на Обединеното кралство заедно с екологичните регулатори за Англия и Уелс да започнат процеса.

Председателят на Rolls-Royce SMR Пол Щайн каза пред агенция Ройтерс през април, че се надява да получи регулаторно одобрение за дизайна до средата на 2024 г., като първият агрегат произвежда енергия до 2029 г.

През ноември 2020 г. Rolls-Royce и чешката комунална компания ČEZ подписаха меморандум за разбирателство за проучване на потенциала за малки модулни реактори в Чешката република. През юни тази година ČEZ купи Škoda JS.

Миналия месец Rolls-Royce SMR подписа ексклузивно споразумение с холандската компания за развитие на ядрената енергия ULC-Energy BV за сътрудничество при внедряването на електроцентрали Rolls-Royce SMR в Холандия.

Rolls-Royce SMR също има меморандум за разбирателство с Естония и Турция.

https://www.world-nuclear-news.org/Articles/Rolls-Royce-and-Skoda-JS-to-collaborate-on-SMR-dep

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари