ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Шефът на МААЕ в Запорожката АЕЦ: Видях основните неща, които трябваше да видя

02.09.2022

Русия поиска Съветът за сигурност на ООН да се събере на 6 септември на заседание, за да обсъди ситуацията в Запорожката АЕЦ

 

Физическата целокупност на украинската ядрена централа „Запорожие“, окупирана от руски военни, е била нарушена, заяви днес генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, след като инспектира обекта, предаде Франс прес.

„Физическата целокупност на централата е била нарушена на няколко пъти. Това е нещо, което не може да продължи да се случва“, заяви той пред журналисти при завръщането си от централата, която е под контрола на руснаците, в контролирана от Киев територия.

Гроси заяви още, че част от членовете на мисията на МААЕ, която той ръководи сега, ще останат в централата до неделя или понеделник. „Има една група, която ще бъде там до неделя или понеделник, за да продължи оценката на ситуацията в централата, чийто терен бе обстрелван на няколко пъти, което породи опасения от ядрена катастрофа“, каза още Гроси.

Шефът на МААЕ добави, че агенцията смята да установи постоянно присъствие в централата и след изтичането на този период, допълват Ройтерс и Франс прес.

„МААЕ е сега тук, в този обект и няма да мръдне оттук, ние ще останем тук“, добави Гроси, цитиран от Ройтерс. „Ще имаме продължително присъствие тук в централата, което ще се упражнява от някои от моите експерти“, каза той. Гроси поясни, че тези експерти ще предоставят безпристрастна, неутрална технически звучаща оценка на случилото се на място „Бях притеснен, притеснен съм все още и ще продължа да се притеснявам за централата, докато ситуацията не се постабилизира, докато не стане по-предвидима“, заяви още той.

Гроси пристигна в централата малко по-рано през деня от град Запорожие, на около 120 километра от нея. Той заяви, че е видял много неща през четирите или пет часа, прекарани на място в централата. „Можахме да посетим целия обект. Бях в блоковете с реакторите, видях системата за действия при спешни ситуации и други помещения, контролните зали“, заяви Гроси и похвали украинския персонал на централата, който продължава да работи в нея от окупирането ѝ през март от руската армия.

„Разбира се те са в една трудна ситуация, но степента на техния професионализъм е невероятна“, подчерта Гроси.

Той добави, че по време на пътуването към централата и прекосяването на фронтовата линия се е чула ожесточена стрелба. „Имаше моменти, в които стрелбата бе очевидна, от артилерия, картечници, миномети два или три пъти“, каза Гроси и допълни, че целият екип е бил много обезпокоен.

Източник: https://fakti.bg/world/709604-shefat-na-maae-v-zaporojkata-aec-vidah-osnovnite-neshta-koito-trabvashe-da-vida

Tags: ,

9 Responses to Шефът на МААЕ в Запорожката АЕЦ: Видях основните неща, които трябваше да видя

 1. TSO on 02.09.2022 at 10:11

  ❗️ Расисти лъжат, манипулират и изопачават истинското състояние на нещата в Запорожката АЕЦ и разпространяват само полезна за тях информация за посещението на мисията на МААЕ

  Руските окупатори полагат всички усилия да попречат на мисията на Международната агенция по атомна енергия да се запознае с реалното състояние на нещата в Запорожката АЕЦ. Те разпространяват манипулативна и невярна информация за това посещение.

  На езика на фактите:

  1️⃣ По-голямата част от „медиите от цял ​​свят“, които дойдоха на станцията вчера, са руски пропагандисти. Автобуси с украински и чуждестранни журналисти, които се опитаха да стигнат до Запорожката АЕЦ заедно с мисията на МААЕ през територията на Украйна, не бяха допуснати от размирниците на КПП.

  2️⃣ Окупаторите лъжат, изопачават фактите и доказателствата, които свидетелстват за обстрела от тяхна страна на станцията, както и за последствията от увреждане на инфраструктурата на ЗАЕЦ. Очаквано, въоръжените сили на Украйна са обвинените.

  3️⃣ Военни камиони, които в нарушение на всички изисквания за пожарна безопасност се намират в машинните зали на енергийни блокове, бяха представени на експертите на МААЕ като оборудване на силите за химическа защита. Всички сътворени от тях нарушения на ядрената и радиационната безопасност се опитват да скрият в лъжи и манипулации.

  4️⃣ Руснаците не допуснаха мисията до кризисния център на ЗАЕЦ, където сега се намират руски военни, които представителите на МААЕ не трябваше да видят. С други думи, част от въоръжените руски нашественици просто са били „скрити“ в атомната централа.

  5️⃣ Мисията „представи“ предварително планирано и режисирано шоу, сякаш „жители на Енергодар се оплакват от обстрела на Въоръжените сили на Украйна“. По-точно, те говорят за обстрел, който нашествениците упорито приписват на украинските защитници.

  6️⃣ Нашествениците умишлено блокираха мобилните комуникации и интернет в Енергодар, за да попречат на предаването на снимки и видео от ЗАЕЦ и неговия сателитен град.

  7️⃣ Само оперативният персонал беше допуснат до работа в Запорожката АЕЦ и значително бе ограничено присъствието на хора по маршрутите за движение на членовете на делегацията на МААЕ.

  Разбираме, че при тези условия за МААЕ ще бъде трудно да даде обективна оценка на ситуацията в ЗАЕЦ. Вместо това подчертаваме, че е невъзможно да се изпълнят всички препоръки на мисията за възстановяване на ядрената и радиационна безопасност на централата, докато тя е под контрола на руските окупационни сили.

 2. TSO on 02.09.2022 at 16:58

  ‼️След посещението на МААЕ не трябва да има съмнение относно необходимостта от демилитаризация на ЗАЕЦ „АЕЦ“ и деокупация на завзетите украински територии

  ▪️След посещението на мисията на Международната агенция за атомна енергия, водена от нейния ръководител Рафаел Гроси, в Запорожката атомна централа не трябва да има съмнение за опасността от присъствието на руски окупационни сили в превзетия ядрен обект. Международните представители видяха с очите си реалната заплаха от милитаризацията на Я
  ЗАЕЦ и нарушаването на основите на ядрената безопасност. Надяваме се светът да получи пълна и обективна информация за действията на окупаторите на територията на централата и град Енергодар.

  ▪️От своя страна Украйна направи всичко възможно мисията да има свободен достъп до съоръжението и да може да направи независима и обективна оценка на ситуацията.

  Подчертаваме:
  ‼️от съображения за ядрена безопасност да се създаде 10-километрова демилитаризирана зона около ЗАЕЦ, която да действа до края на военните действия;
  ‼️Руските войски и окупационната администрация трябва да напуснат територията на централата и да се преместят извън демилитаризираната зона;
  ‼️Легитимното украинско правителство трябва да се върне в Енергодар;
  ‼️ЗАЕЦ трябва да се върне под контрола на Енергоатом, в сътрудничество с МААЕ и други независими международни структури.

 3. TSO on 02.09.2022 at 21:36

  ⚡️ Енергоблок №5 на ЗАЕЦ – в мрежата!

  Днес, 2 септември 2022 г., енергоблок № 5 на Запорожката АЕЦ, който беше изключен вчера сутринта (1 септември) в резултат на поредния минометен обстрел от руските окупационни войски на площадката на ЗАЕЦ, беше включен към електропреносната мрежа на Украйна 13:10 ч. и товарът се повишава.

  В момента в централата работят два енергоблока, които произвеждат електроенергия за нуждите на Украйна. Няма забележки по работата на оборудването и системите за сигурност.

  Припомняме, че представители на мисията на МААЕ продължават работата си в Запорожката АЕЦ.

 4. TSO on 02.09.2022 at 23:40

  Акценти от брифинга на шефа на МААЕ Рафаел Гроси след посещението в Запорожката АЕЦ

  ????Мисията на МААЕ отчете последствията от обстрела на АЕЦ, като отбеляза, че те са довели до „нарушаване на физическата цялост“ на съоръженията на централата

  ????Въпреки обстрела, АЕЦ-ът работи и е в „сравнително добро състояние“. Гроси добави още, че централата се контролира от руските окупационни сили

  ????Агенцията реши да организира постоянно присъствие в ЗАЕЦ. Ще има двама представители. Те ще останат до „стабилизиране на обстановката“

  ????Гроси заяви, че военният персонал, присъстващ на площадката, не е приближил мисията. Той добави още, че е искал да говори с тях, но не са го допуснали.

  ????Украинските работници продължават да работят с руските „колеги“: „Не е идеално, ситуацията е напрегната“.

 5. TSO on 06.09.2022 at 19:22

  ⚠️ МААЕ е готова незабавно да започне консултации за спешно създаване на зона за ядрена безопасност и защитна зона в АЕЦ

  „Преди края на конфликта и възстановяването на стабилните условия има спешна нужда от временни мерки за предотвратяване на ядрена авария поради физически щети, причинени от военни действия“, се казва в доклада на Международната агенция за атомна енергия, публикуван след посещение на Запорожката АЕЦ.

  „Това може да се постигне чрез незабавно създаване на защитна зона за ядрена безопасност. МААЕ е готова незабавно да започне консултации за спешното създаване на такава зона за ядрена безопасност и защита в АЕЦ“, се посочва в документа.

  https://www.iaea.org/sites/default/files/22/09/ukraine-2ndsummaryreport_sept2022.pdf

 6. TSO on 06.09.2022 at 22:06

  https://media.un.org/en/asset/k1k/k1k7je8du6

  Пряко предаване на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, където ще бъде разгледан докладът на МААЕ за ЗАЕЦ.

  • TSO on 07.09.2022 at 0:05

   Кратко резюме. От изказалите се страни нито една не счете за нужно, разумно или необходимо Русия да „охранява“ централата или да „подпомага“ персонала й в процеса на вземане на решения и изпълнение на производствените задачи. Самата Русия не е разполагала с време да прочете доклада (много букви са явно), но пък изрази недоволство, че ВСУ са унищожили техника и личен състав, които са били извозени извън площадката преди мисията да бъде допусната. В докладът ясно се посочва за наличието на военна техника в машинните зали, но Русия не приема този факт, без прецизно уточняване на всяка една бойна единица по вид, тип и предназначение. Гънат линията, че това са камиони за радиационна защита.

   Цирк! Следващата стъпка ще е масов отказ от ДНЯО…

 7. TSO on 11.09.2022 at 9:34

  ???? Запорожката АЕЦ е напълно спряна

  Днес, 11 септември 2022 г., през нощта, в 03:41 часа, енергоблок №6 на ЗАЕЦ беше изключен от електропреносната мрежа. Извършва се подготовка за охлаждането му и превеждането му в студено състояние.

  През последните три дни 6-ти енергоблок работеше в островен режим, като захранваше само собствените нужди на АЕЦ на критично ниско ниво на мощност (от 114 до 140 MW), тъй като всички електропроводи на Запорожката АЕЦ с Украинската електроенергийна система бяхсповредени поради руски обстрел.

  Вчера вечерта, след възстановяване на работоспособността на един от тези ЕП, стана възможно захранването на собствените нужди на АЕЦ от енергийната система на Украйна. Затова беше взето решение за спиране на енергоблок №6 и превеждането му в най-безопасното състояние – студено спиране.

  При повторни повреди на ЕП с електроенергийната система, чийто риск остава висок, собствените нужди на АЕЦ ще бъдат захранвани от дизел-генератори, чиято продължителност е ограничена от технологичния ресурс и количеството налично дизелово гориво.

  НАЕК „Енергоатом“ предприема всички възможни мерки за организиране на доставката на допълнителни партиди дизелово гориво за ЗАЕЦ.

  За да се предотврати аварийна ситуация в централата, е необходимо да се спре рашисткият обстрел на електропроводите към ЗАЕЦ от електроенергийната система и да се създаде демилитаризирана зона около централата. След това ще бъде възможен ремонт на ЕП, осигуряване на включването и по-нататъшната безопасна експлоатация на АЕЦ.

 8. TSO on 11.09.2022 at 14:05

  В близко бъдеще окупаторите може да предприемат нов обстрел на АЕЦ

  ▪️Твърди се, че командването на руските окупационни сили планира ново провокативно нападение срещу град Енергодар и Запорожката атомна електроцентрала. Окупаторите традиционно смятат да обвинят Украйна за това.

  ▪️Получена е информация, че подразделения на 94-та дивизия на руската гвардия, дислоцирани на територията на ЗАЕЦ, са получили команда в 14:00 часа да влязат в убежището и да останат там до „специално нареждане“.

  ‼️
  Подчертаваме:
  Руските войски и окупационната администрация трябва да напуснат територията на ЗАЕЦ и град Енергодар. ЗАЕЦ трябва да бъде демилитаризирана без допълнителни условия. Самата централа трябва да се върне под контрола на Украинския Енергоатом и МААЕ.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари