ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Укренерго“ възстанови работата на два повредени електропровода, свързващи Запорожката АЕЦ – подробности

27.08.2022

НЕК „Укренерго“ възстанови работата на две повредени от руски обстрел магистрални електропроводи, които сега надеждно захранват собствените нужди на Запорожката АЕЦ.

 

 „Благодарение на това в момента се осигурява стабилно електрозахранване и безопасно функциониране на хранилищата за отработено ядрено гориво и други важни съоръжения, разположени на площадката на АЕЦ“, се казва в съобщение на компанията в канала Telegram на 26 август следобед. .

Според съобщението в близко бъдеще ремонтните екипи на „Укренерго“ ще могат да завършат възстановяването на друг магистрален електропровод, което ще позволи да се повиши безопасността на електроцентралата.

НЕК подчерта, че енергийната система на Украйна продължава да работи стабилно като част от енергийната мрежа ENTSO-E, а загубата на мощност, причинена от спирането на Запорожката АЕЦ, е компенсирана и енергийната система е балансирана.

Както съобщи Energoreforma, на 25 август в резултат на обстрел от руски войски беше повреден последният (четвърти) електропровод, свързващ ЗАЕС с енергийната система на Украйна. Два действащи блока – № 5 и № 6, са спрени от системи за аварийна защита. Собствените нужди на АЕЦ за електрозахранване първо се осигуряваха от дизелови генератори, а след това от енергийната система на Украйна чрез линия със съседната ТЕЦ.

Вечерта на 25 август МААЕ съобщи, че четвъртият електропровод е възстановен, но блоковете остават изключени.
След окупацията централата премина към работа с два блока от шест, след това две седмици работи с три блока, а наскоро отново работи с два енергоблока.

Източник: https://elektrovesti.net/81100_ukrenergo-vidnovila-robotu-dvokh-poshkodzhenikh-magistralnikh-elektroliniy-zvyazku-iz-zaes

Tags: ,

3 Responses to „Укренерго“ възстанови работата на два повредени електропровода, свързващи Запорожката АЕЦ – подробности

 1. TSO on 27.08.2022 at 6:14

  ⚡️ В Запорожката атомна електроцентрала втори енергоблок беше включен в мрежата

  Днес, 26 август 2022 г., в 21.15 ч. към електропреносната мрежа беше присъединен вторият от спрените вчера енергоблокове на ЗАЕЦ, като се извършва повишаване на мощност.

  Няма забележки по работата на оборудването и системите за безопасност.

  Припомняме, днес в 14.04 ч. в мрежата беше включен първият от спрените вчера енергоблокове.

  Така Запорожката АЕЦ, въпреки многобройните провокации от страна на окупаторите, продължава да работи в енергийната система на Украйна и да осигурява нуждите на страната от електроенергия.

  Ядрените работници на Запорожката АЕЦ са истински герои! Те неуморно и здраво държат на плещите си ядрената и радиационната безопасност на Украйна и цяла Европа и работят самоотвержено, за да има в родната им страна животворно електричество.

  Гордеем се и много ви благодарим!

 2. Красимир Христов on 27.08.2022 at 22:59

  Много интрерсно четиво за домохазяйки.
  С общите приказки и лозунги почти се изравнява със сапунените опери от едно време. Конкретно: На базата на всичката информация, която публикувахте по въпроса – питам:
  Защо не се публикуват данни за нетното производство (в енергийната система) за всеки енергоблок от различните генерации?
  По-рано тя беше достъпна онлайн в реално време.
  Сега освен общи приказки и лизунги друго конкретно няма.
  Какво е участиетието на ЗАЕЦ в ENSTO-E в момента?

 3. TSO on 28.08.2022 at 13:36

  https://m-transparency.entsoe.eu/

  Избира се какво ще се гледа, държава, електропреносна линия и се вижда пренесеното по часове. Преди малко UA изнасяше за Европа около 1100 мегавата.

  Онлайн информацията за натоварването на блоковете в момента се явява стратегическа информация, която може да даде насоки на врага къде да атакува, за да получи висока ефективност на удара. Затова е спряна за свободен достъп.

  Може условно да се счита, че ЗАЕЦ изнася на 100% произведената от нея енергия. Подчертавам условно, защото електроните в проводника не са поименни.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари