ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


CNN: Иран се отказа от ключово искане към Държавния департамент на САЩ в „ядрената сделка“

21.08.2022

Според CNN Иран се е отказал от искането си да извади Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) от списъка на терористичните организации на Държавния департамент на САЩ и да отмени санкциите, предвидени от този статут.

Това изискване беше една от основните пречки за възстановяване на сделката по JCPOA. Съвместният всеобхватен план за действие е споразумение за ядрената програма на Техеран, сключено през юли 2015 г. между САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция, Германия и Иран.

Припомняме, че през 2018 г. САЩ се оттеглиха от ядрената сделка с Иран, обвинявайки го в нарушаване на споразумението. След това Техеран реши да увеличи нивото на обогатяване на уран, а също така ограничи сътрудничеството с МААЕ. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Съединените щати не само ще се оттеглят от ядрената сделка с Иран, но и ще подновят редица санкции срещу тази страна.

Тъй като не разполага със собствени големи запаси от уран, Иран създаде съоръжения за неговото обогатяване. По-специално бяха построени подземни обогатителни заводи: единият в Натанц и вторият близо до град Кум, разположени на територията на военната база на Ислямската революционна гвардия и носещи името „Фордо“.

Иран твърди, че ядрената му програма е изключително за мирни цели и е предназначена да произвежда ядрено гориво. Обогатеният уран наистина служи като гориво за атомни електроцентрали, но с по-нататъшна обработка може да се използва за създаване на атомна бомба. Исканията за спиране на тази дейност са формулирани в резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Иран не разполага с технологията да произвежда собствени горивни пръти.
САЩ положиха големи усилия, за да гарантират, че Иран намалява количеството материал в страната, което хипотетично може да бъде обогатено до нивото от 90%, което би било достатъчно за изграждането на ядрено оръжие.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-232505

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари