ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Литва обмисля изграждането на ядрени реактори с малка мощност в страната

19.08.2022

На фона на рекордно поскъпване на електроенергията литовските власти започнаха да обсъждат идеята за изграждане на ядрени реактори с малка мощност в страната.

 

„Що се отнася до бъдещето, един от вариантите е да проверим доколко нашата енергийна система има нужда от ядрени реактори с такава малка мощност, които са гъвкави, могат да участват в работата на пазара, могат да осигурят стабилност на пазара“, каза зам. Енергетиката на Литва Инга Жилене на среща с представители на Сейма, съобщава Интерфакс-Украйна.

Според Жилене такива реактори трябва да се появят през 2030 г. Изграждането им може да бъде предвидено в новата енергийна стратегия на Литва.

Литовският министър на енергетиката Дайнюс Кравис призна тази седмица, че решението на Литва да не развива ядрена енергетика е било голяма грешка.

За справка

Литва, заедно с Латвия, Естония и японската компания Hitachi, планираха да построят нова атомна електроцентрала до 2020-2022 г. – Висагинска АЕЦ – до Игналинската АЕЦ, която беше окончателно затворена в края на 2009 г.

Правителството на Литва планира изграждането на АЕЦ да започне през 2015 г., а тя трябва да започне да произвежда електроенергия не по-късно от 2022 г. Изграждането на нова атомна електроцентрала беше изоставено след референдума през 2012 г., когато проектът за АЕЦ „Висагин“ не получи одобрението на обществеността в страната.

Източник: https://elektrovesti.net/81082_litva-rozglyadae-budivnitstvo-v-kraini-atomnikh-reaktoriv-maloi-potuzhnosti

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари