ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия отхвърли инициативата за създаване на демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ

13.08.2022

Постоянният представител на РФ при ООН Василий Небензя не подкрепи предложението за създаване на демилитаризирана зона около Запорожската атомна електроцентрала.
По думите му, Русия защитава АЕЦ в това число от възможните терористични актове (теракт).

 

 

„Демилитаризацията на централата може да я направи уязвима за тези, които искат да я посетят. Какви ще са техните цели и задачи, никой не знае. Не можем да изключим провокации, терористични атаки срещу станцията, която трябва да защитим“, каза Василий Небензя.
По време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН руският постоянен представител предупреди, че отговорността за катастрофата в Запорожката АЕЦ, ако се случи, ще падне изцяло върху западните покровители на Киев.

По-рано генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за изтегляне на целия военен персонал и военно оборудване от централата и избягване на разполагането на други военни сили или военно оборудване в района.

„Обектът не трябва да се използва като част от военни операции. Вместо това е необходимо спешно да се постигне споразумение на техническо ниво за създаване на периметър за сигурност и демилитаризация, за да се гарантира сигурността на региона“, каза генералният секретар на ООН.

Небензия, в коментар пред репортери, каза, че ръководителят на ООН трябва да изясни какво има предвид под „периметър на демилитаризация“.

МААЕ, правителството на Украйна и Държавният департамент на САЩ призовават, освен създаването на демилитаризирана зона около централата, да се въведе мироопазващ контингент на нейна територия.

Ройтерс, позовавайки се на представител на Държавния департамент на САЩ, твърди, че Щатите подкрепят инициативата за създаване на демилитаризирана зона около Запорожката атомна електроцентрала. Според представителя на Държавния департамент боевете край атомната централа са опасни и безотговорни.

„Продължаваме да призоваваме Руската федерация да спре всички военни операции в или в близост до ядрените съоръжения на Украйна и да върне пълния контрол над тях на Украйна, а също така подкрепяме призивите на Украйна за създаване на демилитаризирана зона около ядрената централа“, каза събеседникът на агенцията.

За справка

Украинските войски вече няколко пъти атакуваха територията на АЕЦ. Обстрелите зачестиха от 5 август. В нощта на 7 август украинските войски нанесоха удар от РСЗО „Ураган“, осколки и ракетен двигател паднаха на около 400 метра от работещия енергоблок на централата. Два блока след обстрела работят на намалена мощност. В четвъртък, 11 август, три украински снаряда паднаха близо до хранилище за радиоактивни изотопи.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-232166

Tags:

4 Responses to Русия отхвърли инициативата за създаване на демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ

 1. TSO on 13.08.2022 at 15:31

  Окупаторите обстрелват ЗАЕЦ от село Водяне и подготвят провокации под украински флаг.

  Един от артилерийските удари на нацистите поврежда първи блок на помпената станция на цеха за топлинни и подземни комуникаци. Друг ракетен удар причинява частично разрушаване на противопожарното звено, отговарящо за безопасността на ЗАЕЦ. Също така, в резултат на вражеския обстрел, от пожар са обхванати горите и тревите в съседните райони, което причинява значителни затруднения. Потушаването на пожара, причинен от обстрела, е компрометирано от стрелбата по зданието на пожарната команда.

  В същото време окупаторите активно създават „картина“ за собствената си пропаганда. За тази цел наскоро на гарата бяха докарани два автобуса със статисти, които играят ролята изключително на „местни жители и персонал“. Истинските местни жители и персонал отказват да участват в подобни продукции.

  На контролно-пропускателния пункт „Енергодар“, на входа на града, нацистите прекарват самоходна артилерийска установка „Пион“ с бяла маркировка „Z“ върху нея. На пусковата установка е издигнато синьо-жълто украинско знаме. Очевидно тя се използва за редовни провокации, за да се обвинят ВСУ.

 2. TSO on 16.08.2022 at 10:20

  Обстрелът на „Енергодар“ край Запорожската АЕЦ е „провокация и игра на „ядрените нерви“ на цялата световна общност“, заяви украинският министър на отбраната Олексий Резников пред „Гласът на Америка“.

  Министърът на отбраната заяви, че с обстрела на най-голямата атомна електроцентрала в Европа руснаците се опитват „да държат нас и вас на разстояние“, по-специално като използват атомната електроцентрала като ядрено оръжие.

  Освен това, според Олексий Резников, руските окупационни войски ще се опитат да пренасочат електроенергията, произвеждана от ЗАЕЦ, за да бъде доставена в Крим. „Това са задачите, които те изпълняват, като блокират централата“, каза той.

 3. TSO on 18.08.2022 at 18:26

  На 19 август рашистите готвят провокация в АЕЦ

  ▪️Окупаторите обявиха неочакван „почивен ден“ в Запорожката атомна електроцентрала. На 19 август в АЕЦ ще бъде само оперативен персонал. Входът за всички останали служители ще бъде затворен. Известно е също, че представители на Росатом, които напоследък постоянно са били на станцията, спешно са напуснали територията на съоръжението.

  В същото време Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи за предполагаема подготовка на „терористична атака“ от въоръжените сили. Съобщава се, че по време на посещението на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в Украйна се подготвя шумна провокация за обвинение на Руската федерация в причинена от човека катастрофа. Очаквано руснаците обвиняват украинските власти в подготовка на терористична атака.

  ▪️От наличната информация става ясно, че окупаторите след мащабния обстрел на Запорожката АЕЦ могат да „повдигнат залозите“ и да организират истинска терористична атака срещу най-голямото ядрено съоръжение в Европа. В допълнение, времето на това престъпление е свързано с престоя на генералния секретар на ООН в Украйна.

 4. TSO on 19.08.2022 at 11:49

  ‼️ Окупаторите готвят мащабна провокация в АЕЦ

  Руските нашественици обявиха пред ръководството на Запорожката атомна електроцентрала искане за ограничаване на допускането на персонал в централата днес, 19 август 2022 г. На площадката се допуска само оперативен персонал, който осигурява работата на енергоблоковете.

  Има информация, че руските окупационни войски планират в близко бъдеще да спрат работещи енергоблокове и да ги изключат от електропреносните линии, захранващи елелтроенергийната система на Украйна. В момента руските военни търсят доставчици на гориво за дизеловите генератори, които трябва да бъдат включени след спиране на енергоблоковете и при липса на външно електрозахранване за системите за охлаждане на ядреното гориво.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари