ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Съединените щати обявиха готовността си да подпишат споразумение за иранския атом въз основа на предложенията на ЕС

11.08.2022

САЩ са готови „бързо да сключат сделка“ за възстановяване на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) относно иранската ядрена програма въз основа на съответните предложения, представени от ЕС.
Както каза представител на Държавния департамент пред Reuters в понеделник, Вашингтон смята текста на споразумението, изготвен от Европейския съюз, като единствената възможност за връщане към СВПД.

 

 

 

Според Ройтерс американският служител също така отбелязва, че Техеран многократно е заявявал готовността си да се върне към споразумението.
„Нека видим дали думите им съвпадат с действията им“, добави говорителят на Държавния департамент.

По-рано стана известно, че Европейският съюз, действащ като координатор на преговорите във Виена, представи окончателния вариант на споразумението за иранската ядрена сделка. Според постоянния представител на Русия в международните организации във Виена Михаил Улянов сега участниците във виенските преговори трябва да решат дали този проект е приемлив за тях. „Ако няма възражения, ядрената сделка ще бъде възстановена“, написа Улянов на страницата си в Twitter.

За справка

СВПД беше подписан с Иран през 2015 г. от „петорката“ на Съвета за сигурност на ООН и Германия. Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп реши през 2018 г. да се оттегли от това споразумение.
Настоящият държавен глава Джо Байдън многократно е сигнализирал, че е готов да върне Вашингтон в ядрената сделка.
Руската федерация, Великобритания, Германия, Китай, САЩ и Франция водят преговори с Иран от април 2021 г. за възстановяване на СВПД.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2022/08/10/127215

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари