ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Зелена електроенергия – Производителят на автомобилни компоненти Etem Gestamp подписва PPA сделка в България

08.08.2022

Инвеститорът във възобновяема енергия Private Equity Fund – Growth и производителят на автомобилни компоненти Etem Gestamp подписаха десетгодишен договор за закупуване на електроенергия за 4 GWh слънчева енергия годишно.

 

 

Etem Gestamp, съвместно предприятие на гръцката компания за екструдиране на алуминий Etem Group и испанския доставчик на автомобилни компоненти, ще купи всички количества, произведени в слънчевата електроцентрала, която е в процес на изграждане, съобщиха местни медии.

Според консултант Елнова, подготвила сделката, това е първият договор между производител на зелена енергия и индустриален потребител в България.
През март обаче доставчикът на телекомуникационни услуги А1 България и местната инвестиционна група за чиста енергия Renalfa също подписаха дългосрочно PPA за слънчева енергия.

Etem Gestamp също ще получи гаранции за произход за цялата електроенергия, закупена от фотоволтаични съоръжения

Private Equity Fund – Growth, който инвестира основно в цифрови и зелени технологии, планира да започне производство в соларното съоръжение до есента на 2022 г. Досега е инвестирал в проекти за възобновяема енергия с обща инсталирана мощност от 5 MW.

Етем Гестамп ще получава и гаранции за произход на цялата електроенергия, закупена от фотоволтаични съоръжения, като цената на електроенергията е фиксирана.

Изпълнителният директор на Etem Gestamp Емануил Фунтукис каза, че интегрирането на слънчевата енергия е следващата им стъпка към по-устойчиво производство на алуминий, като съоръженията преминават към възобновяема енергия. Този ключов енергиен договор е част от нашата ESG стратегия, фокусирана върху действия, които ще осигурят устойчивост и положително въздействие върху местните и глобалните общности, добави той.

Според Димитър Въртигов, изпълнителен директор на Private Equity Fund – Растеж, споразумението осигурява паричен поток на проекта за десет години, което е трудно постижимо на пазара. Това ще позволи на Растеж да продължи инвестициите във ВЕИ, допълни Въртигов.

Петя Димова, изпълнителен директор на Елнова, каза, че PPA е нов продукт на българския пазар. Липсва експертиза за възможностите и най-подходящия модел за сключване на такъв договор, каза Димова.

Източник: https://balkangreenenergynews.com/automotive-components-producer-etem-gestamp-signs-ppa-deal-in-bulgaria/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари