ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай – Бърз монтаж на парогенератори в Zhangzhou 2

08.08.2022

И трите парогенератора за блок 2 на атомната електроцентрала Zhangzhou в китайската провинция Фудзиен са инсталирани за период от пет дни, съобщи Китайската национална ядрена корпорация (CNNC).
Повдигането на втория парогенератор отне само 2 часа и 54 минути, „поставяйки нов рекорд в историята на ядрената енергетика“.

 

 

Един от трите парогенератора е вдигнат в сградата на реактора на Zhangzhou 2 (Изображение: CNNC)

Два проектирани от Китай реактора Hualong One в момента се изграждат на площадката в Джанчжоу. Те разполагат с парогенератори ZH-65, първият домашен парогенератор от трето поколение за атомна енергия с напълно независими права върху интелектуалната собственост.

И трите парогенератора за блок 2 бяха монтирани на място между 29 юли и 2 август.

CNNC отбеляза, че парогенераторите за двата блока 1 и 2 на Zhangzhou са преместени във вътрешната структура на ядрения остров чрез възприемане на „метода за първо въвеждане на основното оборудване“. При този метод се използва голям верижен кран за спускане на основното оборудване в сградата на реактора преди монтирането на купола на защитната конструкция, вместо традиционния начин за завършване на гражданското строителство преди инсталирането на основните компоненти.

„В сравнение с конвенционалния метод, времето, прекарано в изчакване за наличността на полярния кран на критичния път на главната верига, се спестява, така че работата по монтажа на главната верига може да започне предварително, което може значително да намали строителството период на проекта за ядрена енергия“, каза CNNC.

Компанията каза, че инсталирането на парогенераторите в Zhangzhou 2 е „положило солидна основа за повдигането на резервоара под налягане на реактора и повдигането на вътрешния купол“.

Министерството на екологията и околната среда на Китай издаде лицензи за строителство на блокове 1 и 2 на Zhangzhou на 9 октомври 2019 г. на CNNC-Guodian Zhangzhou Energy Company, собственик на проекта за ядрена енергия в Zhangzhou, създаден от CNNC (51%) и China Guodian Corporation (49 %) през 2011 г. Лицензите са валидни за 10 години. Строителството на блок 1 започна една седмица след издаването на лиценза за строеж, като този на блок 2 стартира през септември 2020 г. Блоковете трябва да влязат в търговска експлоатация съответно през 2024 г. и 2025 г.

Източник: https://www.world-nuclear-news.org/Articles/Quick-installation-of-Zhangzhou-2-steam-generators

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари