ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Запорожката атомна електроцентрала беше потушен пожар, избухнал след обстрел от украински бойци – другата гледна точка

07.08.2022

Според руското министерство на отбраната на 5 август 2022 г. от 16.20 до 17.24 ч. украинските въоръжени формирования са нанесли три артилерийски удара по територията на Запорожката атомна електроцентрала и град Енергодар. Изстреляни са общо двадесет снаряда калибър 152 мм

Обстрелът е извършен от едно от подразделенията на 45-та артилерийска бригада на Въоръжените сили на Украйна от огневи позиции близо до село Марганец, на противоположния бряг на Кременчугското водохранилище, контролирано от украинската армия.

Повредени са два електропровода, захранващи ОРУ с напрежение 750 kV, необходима за осигуряване на отдаването на произведената енергия, както и безопасна работа на енергоблоковете на ЗАЕЦ.

В резултат на обстрела в град Енергодар има частична липса на електроснабдяване и вода.
Част от оборудването на енергоблок №3 на атомната централа е обезточено, а мощността на енергоблок No4 е намалена.
Освен това е повреден тръбопровод за водород, поради което е възникнало факелно горене във водородната станция.

Пожарът е потушен незабавно от аварийните екипи.

За щастие украинските снаряди не са поразили намиращото се наблизо масло-мазутно стопанство и кислородната станция, иначе нямаше да бъде възможно да се избегне по-голям пожар и евентуална радиационна авария в най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-231914

Tags: ,

3 Responses to В Запорожката атомна електроцентрала беше потушен пожар, избухнал след обстрел от украински бойци – другата гледна точка

 1. TSO on 07.08.2022 at 15:23

  https://t.me/znppatom/1012

  ❗️❗️❗️ Рашистите продължават ядрения тероризъм в окупираната ЗАЕЦ

  Вечерта на 6 септември 2022 г. руските окупатори скоро започват атака срещу Запорожската атомна електроцентрала и град Енергодар. Те поразяват Запорожската атомна електроцентрала и град Енергодар, непосредствено до сухото хранилище на централата (сухо хранилище за отработено ядрено гориво).

  Всъщност мишена са били контейнерите с ОЯГ, които просто се съхраняват на открито в близост до местата за които са бомбардирани. 174 контейнера, всеки от които съдържа 24 касети с отработено ядрено гориво!

  Три сензора за радиоактивен мониторинг в близост до наблюдателната площадка на CANFOR са повредени от вражески ракетни атаки. В резултат на това в момента не е възможно да се открие и реагира на влошаване на радиационната обстановка или при изпускане на радиоактивност от контейнерите за отработено ядрено гориво.

  Близо 800 квадратни метра прозоречни повърхности в различни сгради са повредени от многобройните отломки от експлозиите.

  В резултат на взривовете един от служителите на WAEMU е получил рани от шрапнели – той е откаран в градската болница. Всички руски военнослужещи, до 500 от които се намират на промишлената площадка на ЗАЕЦ от деня на бомбардировката, както и персоналът на терористичния „Росатом“, засега се намират в бункерните помещения на кризисния център на гарата и на центъра за техническа поддръжка.

  Този път ядрената катастрофа е избегната по случайност, но случайността не може да продължи вечно. Трябва да сложим край на действията на руските ядрени терористи, за да спасим Украйна и света от ядрена катастрофа. Ето защо отново призоваваме за незабавно изтегляне на руските войски от територията на гражданското ядрено съоръжение на Украйна – Запорожската атомна електроцентрала – и за създаване на демилитаризирана зона в района на най-голямата атомна електроцентрала в Европа – Запорожската атомна електроцентрала!

  #Novinii Kompaniya #ZAES

 2. TSO on 08.08.2022 at 16:57

  https://t.me/znppatom/1019

  ❗️❗️❗️ Ядреният тероризъм в действие: рашистите казват, че са готови да взривят минираната ЗАЕЦ.

  Руснаците не крият плановете си и вече открито шантажират целия свят, като твърдят, че ще превземат атомната електроцентрала в Запорожие и са готови да я взривят.

  В своето изказване генерал-майор Валерий Василиев, началник на войските за радиационна, химическа и биологическа защита на руските въоръжени сили, който сега командва гарнизона на Запорожската АЕЦ, заяви, че „това ще бъде или руска земя, или изгорена пустиня“.

  „Както знаете, минирахме всички важни съоръжения на Запорожската атомна електроцентрала. И ние не крием това от врага. Предупредихме ги. Врагът знае, че централата ще бъде или руска, или ничия. Готови сме за последствията от тази стъпка. И вие, воини на освобождението, трябва да разберете, че нямаме друг път. И ако дойде най-тежката заповед – трябва да я изпълним с чест!“ – каза той на войниците си.

  По-рано Андрий Юсов, говорител на пресслужбата на Министерството на отбраната, заяви, че ведомството е потвърдило информацията за заемането на енергоблоковете на ЗЕМ от руски войски.

  #ZAES.

 3. TSO on 09.08.2022 at 13:08

  ⚡️ Възможни последици от аварията в АЕЦ „Запорожие“

  Руските окупационни сили обстрелват контролирани от Украйна населени места от територията на окупираната Запорожка АЕЦ. В същото време окупаторите нанасят удари по самата АЕЦ „Запорожие“ и заплашват да я взривят. Станцията е минирана. Държавната агенция за управление на отчуждените зони съобщи за възможните последици от аварията в най-голямата атомна електроцентрала в Европа в Запорожие.

  За да оценят възможните последици от катастрофата в атомната електроцентрала, експертите взеха предвид последиците от аварията в Чернобилската атомна електроцентрала през 1986 г.: „В реактор № 4 на атомната електроцентрала бяха две хиляди и две хиляди горивни касети, а в шест реактора на ЗАЕЦ и в хранилището за ОЯГ на атомната електроцентрала – към 18 хиляди, т.е. натрупано ядрено гориво е 9-10 пъти повече. Следователно последиците от авария в ЗАЕЦ могат да бъдат десет пъти по-големи, отколкото през 1986 г. в ЧАЕЦ.

  В случай на катастрофа площта на потенциалната зона на изключване ще достигне 30 хил. кв. км (като 10 зони на изключване в Чернобил), а регионът на Запорожието на практика ще бъде загубен за обитаване и условия за живот. В същото време площта на потенциално замърсената територия ще достигне 2 млн. км², а степента на замърсяване на други територии на Украйна и Европа, Русия и Беларус ще зависи от вятъра.

  „Броят на ликвидаторите може да достигне 1 милион души, а броят на убитите – десетки хиляди, в зависимост от текущия брой на хората на територията на Запорожка област, докато броят на евакуираните/настанените може да достигне 2 милиона души. Река Днепър също ще бъде замърсена за неопределен брой години. Аварията може да доведе до изхвърляне на радиоактивен цезий-137 в количества, вредни за човешкото здраве, храните, водата. Основната част от разливите ще падне върху Украйна, но ЕС, Беларус и Русия също ще са засегнати“, пише Лала Тарапакина, заместник-министър на околната среда и природните ресурси.

  Злополуката може да бъде причинена от пожар, експлозия или удар от снаряди, бомби или ракети.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари