ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Westinghouse за първи път използва 3D отпечатани филтри за улавяне на фрагменти от ядрено гориво

06.08.2022

3D отпечатани филтри за улавяне фрагменти от ядрено гориво, произведени от Westinghouse Electric Sweden AB, са поставени в блок 2 на атомната електроцентрала „Olkiluoto“ във Финландия и блок 3 на атомната електроцентрала „Oskarshamn“ в Швеция.

 

 

Westinghouse разработи филтъра Strong Hold AM в тясно сътрудничество с операторите на станции Teollisuuden Voima Oyj (TVO) и OKG AB.
Филтрите са произведени изцяло с помощта на техники за 3D печат и предлагат подобрени функции за улавяне, за да предотвратят навлизането на горивни фрагменти в горивните касети и възможно увреждане на горивната обвивка, което може да доведе до непланиран и скъп престой, казаха от компанията.

Адитивното производство – или 3D печат – опростява производствения процес чрез изграждане на триизмерен обект от CAD модел, обикновено чрез добавяне на материал слой по слой последователно.

„Тъй като това е първият 3D отпечатан филтър за фрагменти от ядрено гориво, който ще бъде инсталиран в АЕЦ, създаването му от Strong Hold AM е важен крайъгълен камък за нашите усилия за по-нататъшно подобряване на надеждността на горивото за кипящ воден реактор (BWR) чрез използвайки най-съвременните постижения в технологията.производство,” каза Карина Енеби, вицепрезидент, доставка на гориво за Европа, Близкия изток и Африка, Westinghouse.

По време на скорошното спиране на блок 2 на АЕЦ Olkiluoto с реактор BWR за презареждане с гориво, две горивни касети, оборудвани с 3D отпечатани филтри за улавяне на чужди материали, бяха заредени в реактора.

„Можем да се похвалим, че сме иноватори в световен мащаб в използването на тази нова технология в атомни електроцентрали“, каза Арту Кнуутила, ръководител на доставките на гориво в TVO. „Сега можем да придобием ценен практически опит с 3D отпечатани метални продукти, което ще се превърне в още по-важно оперативно решение, тъй като се развива. Важно е да имаме силна мрежа от партньори като Westinghouse, които внедряват адитивно производство, за да увеличат производителността.“

Филтри за улавяне на фрагменти от гориво също са инсталирани в блок 3 на АЕЦ BWR „Oskarshamn“ в Швеция.

„Повредата от гориво може да ни принуди временно да спрем експлоатацията, което ще повлияе на сигурността на доставките на електроенергия и ще доведе до допълнителни разходи“, каза Андреас Рус, директор на блок 3 на АЕЦ „Оскарсхамн“. „Намаляването на риска от повреда на горивото ще бъде много положително за нашия бизнес.“

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2022/08/05/127060

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари