ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


41% от германците подкрепят изграждането на нови атомни електроцентрали

06.08.2022

На фона на енергийната криза все повече германци стават отворени към по-широкото използване на ядрената енергия.

 

Това са резултатите от анкета на Civey за Spiegel

Така например 78% от анкетираните са за продължаване на работата на трите германски атомни електроцентрали, които все още работят до лятото на 2023 г. – вариант, който се обсъжда от политиците. Дори сред привържениците на Зелените има малко мнозинство в полза на подобен ход.

В същото време има широко съгласие другите реактори да останат свързани към мрежата за много по-дълго време. 67% от анкетираните са за това АЕЦ да работят още пет години. Едва 27% категорично са го отхвърлили.
Особено много привърженици на ХДС/ХСС, Свободната демократическа партия и Алтернатива за Германия се застъпиха за удължаване на експлоатацията на АЕЦ с няколко години.

Дори на въпрос дали Германия трябва да строи нови атомни електроцентрали, което почти никога не се обсъжда от политиците, 41% от анкетираните отговарят утвърдително. 52% са се обявили против такива нови блокове.

Подкрепата за изграждането на нови атомни електроцентрали беше особено висока сред привържениците на ХДС/ХСС и Алтернатива за Германия, а сред Зелените имаше много противници на новото строителство.

Civey анкетира около 5000 души онлайн на 2 и 3 август.

Припомняме, че германският канцлер Олаф Шолц заяви, че удължаването на срока на експлоатация на последните атомни електроцентрали в Германия „може да има смисъл“, тъй като намаляването на газовите потоци от Русия повишава перспективата за енергийна криза през зимата.

Източник: https://elektrovesti.net/81050_41-nimtsiv-pidtrimuyut-budivnitstvo-novikh-aes

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари