ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Регулаторът на САЩ сертифицира миниреактора NuScale

04.08.2022

Комисията за ядрено регулиране на САЩ (NRC) обяви завършването на процеса на сертифициране на първия ядрен реактор, разработен от частна компания.
Реакторът, проектиран от NuScale, премина успешно всички тестове и има редица уникални характеристики: на първо място, той е модулен, което прави доста лесно сглобяването на няколко реактора в клъстери, а също така се сглобява чрез конвейерен метод на завода, откъдето се доставя до клиента, напълно готов за експлоатация.

 

 

Модулните миниреактори, според Ars Technica, имат редица предимства пред големите.
Те са значително по-евтини, могат да бъдат сглобени в цехове и транспортирани до мястото на работа в завършен вид, което значително улеснява монтажа.
В допълнение, тяхната конструкция предвижда система за пасивна безопасност, когато в случай на проблеми реакторът се изключва сам, без намеса на оператор.

Интересни подробности

Много малки модулни конструкции се основават на технологии, различни от конвенционалните ядрени реактори, като например използване на разтопени соли като гориво.
NuScale обаче има по-консервативен подход: горивни пръти и кипяща вода, която върти турбината на генератора.
В случай на неизправност прътите биха спрели верижната реакция на делене с резервен двигател, а клапаните биха могли безопасно да изтеглят вода през външната обвивка и да насочат течността в охлаждащия басейн.

Процесът на сертифициране на реактора започна през 2016 г., а през 2020 г. проектът беше одобрен по време на оценката на безопасността. Сега комисията публикува документ на уебсайта си, който предписва NuScale да получи окончателно одобрение за производство на новия тип модулни реактори.
Веднага след издаването на сертификата конструкцията може да се използва в Съединените щати.

Разновидности

Компанията е създала две версии на модулния миниреактор. И двете установки са запечатани в стоманен корпус, всеки с дължина 23 метра и ширина 4,5 метра.
Първият модел произвежда 50 MW енергия, а вторият 60 MW.
Съдейки по документа, първата версия се сертифицира в конфигурация от 12 модула, даващи общо около 600 MW електрическа мощност.

Първите изпитания

В края на 2020 г. NuScale публикува резултатите от ново проучване, оценяващо рентабилността на един модул с миниядрен реактор, който компанията тества в Айдахо.

Резултатите показаха, че модулът е в състояние да произвежда от вода почти 50 тона водородно гориво за денонощие.

Подробности на: Хайтек+

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари