ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Агенцията за ядрено регулиране и Ядреният регулаторен орган на Турция подписаха Меморандум за разбирателство

29.07.2022

От 25 до 27 юли 2022 г. на работно посещение в Турция по покана на Ядрения регулаторен орган (NDK) на страната бяха председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски и заместник-председателят на Агенцията  Борислав Станимиров.

По време на посещението двете страни обмениха информация за структурата и функциите на двата регулаторни органа, тяхната роля в регулирането на безопасното използване на ядрената енергия за мирни цели и перспективите за бъдещото сътрудничество между тях.

 

 

В рамките на визитата бе подписан Меморандум за разбирателство между АЯР и NDK за сътрудничество и обмен на информация в областта на ядрената безопасност и сигурност.
Текстът на Меморандума бе одобрен с Решение №326 на Министерски съвет от 20 май 2022 г.

Документът предвижда обмен на експертен опит, техническа и регулаторна информация в областта на ядрената и радиационната безопасност, аварийното реагиране и готовност, управлението на радиоактивни отпадъци и транспортирането на радиоактивен материал.

След подписването на Меморандума за разбирателство българската делегация посети и площадката на атомната електроцентрала Аккую, която е в процес на изграждане в провинция Мерсин.
АЕЦ Аккую е първата ядрена мощност в Турция и включва 4 ВВЕР реактора от ново поколение с мощност 1200 MW всеки.

АЕЦ Аккую се смята за най-голямата строителна площадка в света в момента,  където са ангажирани над 26 000 работници. Атомната централа е и единствената, при която строителството и на четирите ядрени блока се извършва едновременно.

Първи блок на АЕЦ Аккую се очаква да бъде въведен в експлоатация през 2023 г.
След нейното окончателно завършване атомната централа ще произвежда около 35 млрд. kWh електроенергия годишно и ще покрива около 10% от потреблението на електроенергия в Турция. Страната планира изграждането на още две ядрени мощности в рамките на развитието на ядрената си програма.

Източник: https://bnra.bg/bg/novini-bnra/agentsiyata-za-yadreno-regulirane-i-yadreniyat-regulatoren-organ-na-turtsiya-podpisaha-memorandum-za-razbiratelstvo/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари