ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Европа се интересува от украински биометан и водород – Герман Галущенко

28.07.2022

Министърът на енергетиката на Украйна Герман Галущенко проведе среща с еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон в рамките на работно пътуване до Брюксел.

 

 

 

Страните обсъдиха сигурността на доставките на газ за Европа тази зима, начините за укрепване на енергийната сигурност на фона на войната на Русия срещу Украйна.

Херман Галущенко подчерта важната роля на ядрената енергетика за осигуряване на енергийната сигурност и подчерта готовността на Украйна да увеличи износа на електроенергия за Европа.

 „Увеличаването на износа ще бъде значителна стъпка към изместването на кървавите руски енергийни ресурси от европейския пазар. Това ще бъде печеливша ситуация, защото Европа ще получи електроенергия, за да замени руския газ, а Украйна от своя страна ще получи пари за поддържане на ликвидността на пазара на електроенергия“, каза министърът.

Кадри Симсон потвърди, че тази седмица трябва да бъде взето решение за удвояване на количеството електроенергия, внасяна от Украйна от европейските страни. Освен това до края на годината ще бъдат увеличени реверсните доставки на газ от страните от ЕС за Украйна.

На срещата беше обсъдено и сътрудничеството между Украйна и ЕС в областта на възобновяемата енергия и по-специално възобновяемите газове.

„Нашите съвместни планове включват развитие на възобновяеми енергийни източници заедно с биометан и водород. Украйна има значителен потенциал за производство на биометан, в момента работим върху създаването на пълноценен пазар за това биогориво. Водородът също има значителни перспективи – ЕС вече определи Украйна като един от ключовите партньори в развитието на водородната енергетика“, подчерта Херман Галущенко.

Той благодари на Кадри Симпсън за постоянната подкрепа на Украйна и неуморната борба срещу руската енергийна агресия.

„Всеки ден носи нови предизвикателства, но само заедно можем да победим на нашия общ енергиен фронт. Европа подкрепя Украйна, Украйна укрепва Европа“, завърши Херман Галущенко.

Източник: https://elektrovesti.net/81024_evropa-zatsikavlena-v-ukrainskikh-biometani-ta-vodni-german-galushchenko

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари