ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Премиерът Петков проведе среща с ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ и с представители на компанията „Уестингхаус“

27.07.2022

Министър-председателят Кирил Петков проведе среща с ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ и с представители на компанията „Уестингхаус“. В разговорите участваха също министърът на енергетиката Александър Николов и Антон Симеонов, член на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг.

В хода на срещата ръководството на АЕЦ потвърди, че от 2012 г. се обсъжда диверсификация на доставките, което е предпоставка за защита на националната сигурност, но до 2018 г. в тази посока не е свършено абсолютно нищо. Процесът реално е започнал едва през 2019 г. с работни дискусии с алтернативен доставчик в лицето на „Уестингхаус“ и тестове за безопасност, но поради трудности в преговорите се бави стартирането на законовите процедури. Затова министър-председателят Кирил Петков пристигна днес на място, за да се увери какви са пречките и рисковете пред националния интерес на България.

Премиерът бе категоричен, че други държави от ЕС вече успешно са диверсифицирали енергийните си доставки, а България в момента се опитва да наваксва, за да се гарантира енергийната сигурност на българските граждани.

Акцент в срещата бяха възможностите за завършване на процеса на диверсификация на ядреното гориво. В момента АЕЦ „Козлодуй“ е изцяло зависима от руския внос. Целта на българския кабинет е единият от реакторите на атомната централа да заработи с гориво от „Уестингхаус“. Премиерът заяви, че се надява да се изясни кои са препъни камъните, попречили за финалното реализиране на проекта с „Уестингхаус“, подписан още в началото на 2021 г. „Обезпокоен съм от случващото се в Европа. И прогнозата ми е, че войната ще продължи още 5 години. Затова се надявам да успеем да продължим пътя ни на диверсификация“, каза министър-председателят. Участниците в разговорите поеха ангажимент в кратки срокове техническите проблеми в проекта да бъдат изчистени.

Пресцентър на МС

One Response to Премиерът Петков проведе среща с ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ и с представители на компанията „Уестингхаус“

 1. TSO on 27.07.2022 at 16:09

  Възложиха на енергийния министър да намери алтернативи на руското ядрено гориво

  13.07.2022 17:00

  Процесът по диверсификация е задължителен, защото АЕЦ Козлодуй е стратегически за националната сгурност

  Министърът на енергетиката следва да извърши необходимите действия за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво с оглед сигурността на енергоснабдяването. Това е записано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му заседание, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет (МС).

  Съобразно Стратегията за устойчиво енергийно развитие на Република България до 2030 година, с хоризонт до 2050 година, политиката по диверсификация на доставките на ядрени материали и услуги в Република България се базира на следните четири стълба:

  (1) диверсификация при закупуването на природен уран, неговата конверсия и обогатяване;

  (2) диверсификация на производителите на свежо ядрено гориво (горивни касети);

  (3) поддържане на достатъчен резерв от гориво на площадките на АЕЦ „Козлодуй“;

  (4) сключване на дългосрочни договори за доставка на свежо ядрено гориво.

  В изпълнение на тази европейска политика и с цел намаляване зависимостта на българската енергетика от един доставчик или от доставчици – пряко или непряко свързани с политически решения на Руската федерация, трябва да се търсят възможности за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за „АЕЦ „Козлодуй“, съобщават от МС.

  Процесът по диверсификация на горивото се следи от Евратом – Агенция по Доставките (Агенцията). Договорът за Евратом дава определени права на Агенцията, която се явява страна за подпис по всички споразумения за доставка на ядрено гориво. При неосъществяване на европейските изисквания за диверсификация има риск от санкции за българската страна.

  Процесът по диверсификация е задължителен с оглед на това, че доставките на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“ (стратегически обект по смисъла на ЗЕ) са условие за постигане на целите на националната сигурност, подчертават от МС.

Тема на седмицата

Руското гориво РЕМИКС (REMIX). Въпроси и отговори.

В началото на юни руската корпорация „Росатом“ съобщи (http://atominfo.bg/?p=101779 ) за успешното завършване на първия 18-месечен цикъл за шест горивни касети с гориво REMIX...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари