ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Волгодонският „Атоммаш“ разгъна заготовката за дъното на реактора на четвърти енергоблок на АЕЦ Аккую

30.06.2022

Волгодонският клон на AEM-Technologies (част от машиностроителния отдел на Росатом – Атоменергомаш) извърши сложна технологична операция по разгъване на тръбна заготовка за дъното на ядрения реактор на енергоблок № 4 на АЕЦ Аккую, първата атомна електроцентрала в строеж в Турция.

 

 

Работата беше извършена в термичния пресов учасък на няколко етапа.

Заготовка от кована стомана под формата на тръба с маса над 80 тона и диаметър 2,5 метра се нагрява предварително в пещ за около два часа при температура 800 градуса, след което температурата се повишава до 1040 градуса и заготовката се задържа още 4 часа.
След това с помощта на кран нажежената заготовка беше изпратена под преса, където беше частично разгъната с помощта на две щампи. Силата на пресоване е 10 000 тона. Основното условие в процеса на разгъване е да не се намалява температурата на детайла под 800 градуса.

След това заготовката се нагрява още два часа и се изпраща под преса, в резултат на което тръбната заготовка се превръща в квадратен лист.
Силата на пресоване е максималните 15 000 тона. След извършване на контролите, от листа ще бъде изрязан кръг, за формиране дъното на ядрения реактор.

Разгъването дава възможност да се получи безшевна заготовка с размери 6х6 метра за оформяне на дъното на ядрения реактор.
Листовите изковки с такива размери не са транспортируеми, а технологията на производство не позволява заварени съединения на изделието.

За справка

Реакторът е изделие от първи клас на безопасност, представлява вертикално цилиндрично тяло с елипсовидно дъно. Активната зона и устройствата в съда са разположени вътре в кутията. Отгоре реакторът е херметически затворен с капак със задвижвания на механизми и органи за регулиране и защита на реактори и дюзи за извеждане на кабели на датчиците за вътрешнореакторен контрол.

АЕЦ Аккую в Турция е първият в света проект в ядрената индустрия, реализиран по модела BOO (build-own-operate – „строй владей, експлоатирай”).
Проектът включва четири енергоблока с руски реактори ВВЭР от поколение 3+ с повишена безопасност и подобрени технико-икономически характеристики.
Проектирането и изграждането на съоръжението се извършва от Инженерния отдел на държавната корпорация Росатом. Мощността на всеки ядрен блок ще бъде 1200 MW.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2022/06/29/125942?fbclid=IwAR0EIlKnT80GJRk4Ywr9CiyAgHCg3cx0gU7Vwz4DjAz9XZz1mFTAPaetErc

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари