ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Армения ще бъде изграден нов ядрен блок с мощност 1000-1300 MW

30.06.2022

В рамките на меморандума за разбирателство, сключен между Арменската атомна електроцентрала и Русатом Оверсиз АД, започна процесът по разглеждане на проект за изграждане на нов енергоблок на територията на Армения.

Ден преди това се проведе редовно заседание на създадената съвместна работна група, ръководена от заместник-министъра на териториалната администрация и инфраструктурата на Република Армения Акоб Варданян. Руската делегация беше оглавена от ръководителя на проекта, съветник на президента на АО «РЭП» Виктор Колесников.

Съгласно договореността, постигната по време на първата среща, дневният ред включваше обсъждане на структурата на предварителното предпроектно проучване за ВВЕР БМ, техническото задание за технико-икономическа обосновка и подходи към приложимите нормативни и технически документи и лицензиране.

По време на обсъжданията беше разгледан вариант на типичен стандартен енергоблок на ВВЕР с мощност 1000-1300 MW, който е преминал съответните изпитания.

На срещата присъстваха и представители на Комитета за регулиране на ядрената безопасност на РА, които преди това проучиха предложенията на руската страна, представиха действащата процедура на РА за лицензиране, проектиране на ядрени инсталации, избор на площадка, строителство и гаранции за безопасност.

По време на дискусиите, след като получиха отговори на различни въпроси, страните отбелязаха ефективността на срещата, която вече е известна значима стъпка в процеса на изпълнение на проекта.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-230223

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари