ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


НАСА се заема да разработи атомна електроцентрала на Луната

30.06.2022

Американската космическа агенция НАСА избра три предложения за дизайн на ядрена система с мощност 40 kW, която ще може да работи най-малко 10 години в лунна среда.
Успехът в изграждането на такива енергийни системи ще проправи пътя за дългосрочни мисии на Луната и Марс, каза НАСА.

 

 

 

НАСА също така заяви, че планираната лунна ядрена електроцентрала може да бъде готова за стартиране до края на десетилетието. Относително малки и леки системи за ядрено делене могат да позволят непрекъсната мощност, независимо от местоположението, наличната слънчева светлина и други естествени условия на околната среда, обясни НАСА.

Системите за ядрено делене са леки и надеждни, независимо от наличната слънчева светлина и други природни условия

Разработчиците

Трите договора за проектиране на ядрена система на Луната, възложени от НАСА и Министерството на енергетиката на САЩ, са на стойност около 5 милиона долара всеки. Печелившите участници са Lockheed Martin, който ще си партнира с BWXT и Creare; Westinghouse, който ще си партнира с Aerojet Rocketdyne; и IX, съвместно предприятие на Intuitive Machines и X-Energy, което ще си партнира с Maxar и Boeing, според изявлението.

Перспективите

„Разработването на тези ранни проекти ще ни помогне да положим основите за захранване на нашето дългосрочно човешко присъствие в други светове“, каза Джим Ройтер, асоцииран администратор в дирекция „Мисия на космическите технологии“ на НАСА.

Хората може да отидат на Марс през 2035 г., но генерирането на енергия от слънчева и вятърна енергия там би било предизвикателство

Първата човешка мисия до Марс може да започне още през 2035 г. Човешките селища там ще трябва да генерират значителни количества енергия и учените търсят технологични решения.

Генерирането на енергия от слънчева енергия би било технологично предизвикателство, като се има предвид, че Червената планета получава по-малко от половината от слънчевата светлина, която получава Земята. Освен това, въпреки факта, че Марс има по-силни ветрове, конвенционалните вятърни турбини са твърде тежки за транспортиране от Земята.

Източник: https://balkangreenenergynews.com/nasa-sets-out-to-develop-nuclear-power-plant-on-the-moon/

 

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари