ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ „Аккую“ – „Уловтелят на стопилката“ за трети блок е доставен на площадката и е монран в проектно положение

27.06.2022

На строителната площадка беше доставен един от основните елементи на допълнителната (пасивна) система за безопасност на третия енергоблок на АЕЦ Аккую – устройството за локализиране на стопилката (УЛР, или „уловител на стопилка“).
След разтоварване на кораба, доставил „капана“ до товарния терминал Восточный, оборудването беше транспортирано до строителната площадка на блок № 3 и монтирано в проектно положение в шахтата на реактора.

Техническа характеристика

Височината на тялото на „капана“ е 6,14 метра, диаметърът е 5,83 метра.
„Капанът“ е контейнер под формата на стоманен конус с тегло 144 тона, който в случай на авария надеждно задържа фрагменти от стопилката на активната зона и не им позволява да излязат извън херметичния корпус на сградата на реактора.

По време на работа на енергоблока „уловителят на стопилката” се запълва със специални материали, при взаимодействие с които стопилката на активната зона губи част от натрупаната топлина. Химичните процеси, произтичащи от такова взаимодействие, създават условия за задържане на стопилката и нейното охлаждане.
УЛР има максимални характеристики за безопасност: повишена сеизмична устойчивост, хидродинамична, ударна якост и др.

Устройството е произведено в руския завод „ТЯЖМАШ“, който е специализиран в производството на този тип оборудване.

Други подробности

„Устройството за локализиране на стопилката е първото големогабаритно оборудване, инсталирано в реакторното отделение на трети енергоблок.

Уловителите на стопилка са част от всички съвременни ядрени блокове с реактори ВВЕР-1200 поколение 3+. Това е уникално ноу-хау на руски ядрени учени, което гарантира безопасност за околната среда и хората при всеки сценарий на работа на атомната електроцентрала. Важно е, че инсталирането на уловителя беше предшествано от задълбочен контрол: в завода-производител с участието на представители на AKKUYU NUCLEAR АД беше извършен контрол на качеството и при пристигането на площадката на АЕЦ Аккую задължителен входящ контрол беше проведена процедура, резултатите от която потвърдиха целостта и надеждността на оборудването“, отбеляза първият заместник-генерален директор – директор на строящата се атомна електроцентрала Сергей Буцких.

Всички етапи на строителството се контролират от независими инспекционни организации и националния регулатор, Агенцията за ядрено регулиране (NDK).

Източник: http://www.akkuyu.com/lovushka-rasplava-dlya-bloka-3-aes-akkuyu-dostavlena-na-ploschadku-sooruzheniya-i-ustanovlena-v-proektnoe-polozhenie/update

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари