ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна значително ще засили енергийната сигурност на Европа – Галушченко

26.06.2022

Украйна ще помогне за укрепване на стабилността на европейската енергийна система и за укрепване на надеждността на доставките на газ за европейските страни в контекста на руския газов шантаж.

 

 

Министърът на енергетиката на Украйна Херман Галущенко изрази увереност в това в ефира на Joint Telethon UA.

Според него, благодарение на синхронизацията с ENTSO-E (Европейска мрежа от оператори на електропреносни системи), украинската енергийна система е добавила устойчивост към енергийните системи на страните от ЕС.
„Можем да осигурим на Европа електричество, за да покрием пиковете на потреблението им. Поради разликата във времето пиковете на потреблението ни не съвпадат и можем да осигурим първо свои собствени пикови периоди, а след това и европейски. Това е много важно от гледна точка на стабилността на енергийните системи “, подчерта Галушченко.

Той припомни, че Украйна е втората страна в Европа след Франция по мощности за производство на ядрена електроенергия.
Страната ни също може да даде значителен принос за декарбонизацията на европейската енергетика.

„Ние сме един от лидерите в Европа в производството на безвъглероден енергиен микс. 70% от производството на електроенергия в Украйна е въглеродно неутрално.
В сравнение с ЕС миналата година средната въглеродна неутралност в Европа е била 63%. Украйна изпреварва много страни от Европейския съюз “, увери служителят.
Следователно, внасяйки електроенергия от Украйна, Европейският съюз може значително да намали потреблението на въглища и газ.

Освен това Украйна може да помогне за повишаване на сигурността на доставките на газ за Европа. „Украйна има най-големите газови хранилища в Европа. Предлагаме на партньорите сега да използват тези хранилища, за да изпомпват газ и да имат надеждно газоснабдяване през зимата.
Абсолютно очевидно е, че Русия ще предприеме действия за ограничаване на доставките на газ по-близо до отоплителния сезон “, каза Галущенко.

Източник: https://elektrovesti.net/80857_ukraina-znachno-posilit-energobezpeku-evropi-galushchenko

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари