ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На енергоблок №2 на АЕЦ „Руппур“ е монтирана системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора

21.06.2022

В реакторната сграда на втори енергоблок на АЕЦ Руппур (генерален проектант и главен изпълнител е инженерното подразделение на държавната корпорация Росатом) специалисти от клона на АО «Энергоспецмонтаж» в Народна република Бангладеш завършиха инсталирането на аварийна система за охлаждане на активната зона на реактора.

„Инсталирането на четирите САОЗ резервоара на техните редовни места е мащабен и трудоемък процес, който изисква най-висок професионализъм от специалистите“, каза Алексей Дерий, вицепрезидент, директор на проекта за изграждане на АЕЦ „Рупур“ на „ASE“ АД. – Хидравличният резервоар е съд с високо налягане, разположен вертикално. Теглото на всеки е около 80 тона, а обемът е 60 кубични метра.

Между другото, този обем би бил достатъчен, за да напълни средно 20 цистерни на пожарни автомобили“.

За справка

Системата за аварийно охлаждане на активнта зона (АЗ) на реактора се състои от пасивни и активни елементи.
Хидравличните резервоари са пасивни системи за безопасност на АЕЦ, които работят без участието на персонал и използването на външни източници на захранване.
По време на работа на енергоблока в тези резервоари се съхранява воден разтвор на борна киселина (погълтител на неутрони), предназначен за аварийно заливане на активната зона на реактора в случай на аварийни ситуации, свързани със загуба на охлаждаща течност (топлоносител), за да се предотврати повреда на горивните касети и стопяване на горивото.

АЕЦ „Рупур“ с два реактора ВВЕР-1200 с обща мощност 2400 MW се изгражда по руски проект на 160 км от столицата на Бангладеш Дака, в съответствие с общия договор от 25 декември 2015 г.
За първата атомна електроцентрала в Бангладеш беше избран руски проект с реактори ВВЭР-1200, успешно реализиран на два енергоблока на АЕЦ Нововоронеж.
Това е еволюционен проект от поколение III+, който напълно отговаря на международните изисквания за безопасност.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-229846

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари