ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ „Аккую“ – Заваряването на ГЦТ в АЕЦ Аккую отне 68 дни вместо необходимите 90 дни

21.06.2022

Служители на АО «НПО «ЦНИИТМАШ» (част от машиностроителното подразделение на държавната корпорация „Росатом“ – АО «Атомэнергомаш» взеха участие в експертна поддръжка за заваряване, термична обработка и неразрушаващ контрол на главния циркулационен тръбопровод (ГЦТ) в първи блок на АЕЦ Аккую.

 

 

 

Монтажът на ГЦТ започна на 18 март и приключи на 25 май; за 68 дни специалистите завариха всички 28 съединения с поетапен контрол от дефектоскопи, които оцениха качеството на заварените съединения с помощта на ултразвуков, капилярен и други контролни методи.
В същото време по време на заваряването се извършва термична обработка на съединенията.

„Заваряването на частите от ГЦТ за 68 дни вместо установените 90 дни е потвърждение, че един от най-трудните етапи в изграждането на ядрен блок на практика е приведен до автоматизъм“, сподели Федор Зуев, ръководител на проекта в Институтът по заваряване и неразрушаващ контрол на АО «НПО «ЦНИИТМАШ». „След приключване на заваръчните работи, специалистите от МСУ-90 направиха антикорозионна възстановителна настилка (наплавка) върху вътрешната повърхност на ГЦТ, която ще служи като допълнителна защита на стените на тръбопровода.

За справка

Главният циркулационен тръбопровод свързва частите на реакторната инсталация – корпус на реактора, парогенератори, главни циркулационни помпи.
Дължината му е 160 метра, вътрешният диаметър е 850 мм, външният е 990 мм.
По време на работа на АЕЦ през нея ще циркулира охлаждаща течност – дълбоко деминерализирана вода с температура до 330 °C под налягане от 160 атмосфери.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-229850

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари