ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай построи първата в света космическа електроцентрала

20.06.2022

Стоманената конструкция с височина 75 метра се намира в кампуса на университета Сидиан в Северен Китай. Заедно с подсистемите той е изграден за тестване на проекта за космическа слънчева електроцентрала – с генериране на енергия в космоса и предаването й на Земята.

Тестовият комплекс ще приема и преобразува слънчевата енергия в електрически ток, а след това в микровълни, които ще се предават във въздуха на разстояние 55 м с помощта на антена. Наскоро цялото оборудване премина теста за готовност за работа, с три години предсрочно.

Изпитвателното съоръжение е оборудвано с технологии за концентрация на светлина и фотоелектрично преобразуване, преобразуване на енергия в микровълни, предаване на микровълни, оптимизиране на сигнала, измерване и контрол на микровълнов лъч и микровълново приемане и откриване.

Проектът се ръководи от водещия специалист в Китай в областта на космическата слънчева енергия, академик Дуан Баоян, съизобретател на концентраторната система OMEGA за генериране на електроенергия в геостационарна орбита. Новият комплекс ще тества технологиите OMEGA, пише Space News.

„Изследванията в областта на космическата енергия са горещи в момента“, каза Дуан в съобщение за пресата. Той обаче подчерта, че изпълнението на подобен проект ще продължи няколко поколения. – Ако използвате аналогия, тогава прехвърлянето на енергия от небето към земята е като общо благосъстояние. Това е крайна цел, която ще отнеме много години и усилията на много хора, но можем да започнем да работим по нея сега и да започнем от най-подходящата точка.”

Академик Дуан е член на експертната група за стратегически изследвания в областта на космическата енергия, създадена от Китайската национална космическа администрация през 2014 г. Той също така включва Лонг Лехао, главен конструктор на ракетата Long March. Миналата година той представи версия за многократна употреба на изстрелващата система, която може да се използва за изграждане на електроцентрала в геостационарна орбита.

В края на миналата година Изследователската лаборатория на ВВС на САЩ (AFRL) и военно-индустриалната компания Northrop Grumman проведоха първата демонстрация на ключово оборудване за производство на електроенергия в индустриален мащаб в околоземна орбита.
Многослойните панели с иновативни компоненти успешно са превърнали слънчевата енергия в радиочестоти и са предадени на приемно устройство, което може да бъде разположено навсякъде на Земята.

Източник: https://www.nanonewsnet.ru/news/2022/v-kitae-postroen-pervyi-v-mire-kompleks-kosmicheskoi-elektrostantsii

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари