ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – Деолигархизацията на енергийния сектор беше темата на срещата на Министъра на енергетиката с посланика на САЩ

20.06.2022

Деолигархизацията на енергийния сектор, въпросите на корпоративното управление в него, както и планът за следващото ОЗУ, бяха темите на срещата между министъра на енергетиката на Украйна Херман Галущенко и извънредния и пълномощен посланик на САЩ в Украйна Бриджит Бринк , съобщиха от Министерството на енергетиката.

Според съобщението си от 17 юни министърът е информирал Бринк за ситуацията и предизвикателствата в енергийния сектор на Украйна, главно в контекста на продължаващата руска агресия, и информира за опустошителните щети, които украинският енергиен сектор понася в резултат на действията на окупаторите.

В същото време министърът подчерта, че украинската енергийна система разполага с достатъчни резерви не само за задоволяване на вътрешното търсене на електроенергия, но и за износ в европейските страни.

Бринк от своя страна изрази възхищение от стабилната работа на украинската енергийна система по време на войната, особено през есенно-зимния период, а също така отбеляза подкрепата от страна на САЩ при подготовката на Украйна за следващото ОЗУ, отбелязват от министерството.

Страните обсъдиха засилването на сътрудничеството между Украйна и американската компания Westinghouse, включително увеличаване на доставките на ядрено гориво, което ще позволи на украинските атомни електроцентрали напълно да изоставят руския ресурс, както и изграждането на нови блокове по американски технологии.

Друга тема беше обсъждането на газовото изнудване от страна на Русия в контекста на скорошното намаляване на доставките на газ за ЕС и заплахите за спиране на транзита, допълват от енергийното министерство.

От министерството не предоставиха други подробности.

Източник: http://reform.energy/news/deoligarkhizatsiya-energosektoru-stala-temoyu-zustrichi-glavi-minenergo-ukraini-na-posla-ssha-v-ukraini-20397

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари