ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


US DOE ще съдейства за тестване на ториево гориво

17.06.2022

Базираната в САЩ Clean Core Thorium Energy обяви своето ново споразумение за стратегическо партньорство с Министерството на енергетиката на САЩ (DOE) за тестване на иновативното гориво на Clean Core за атомни електроцентрали.

Обявеното споразумение описва следващите стъпки за изпитване на облъчване и квалификация в усъвършенствания тестов реактор на Националната лаборатория на Айдахо (INL) на усъвършенстваното ядрено гориво на Clean Core, отбелязвайки важен етап в комерсиализацията на енергетиката, базирана на торий.

Advanced Nuclear Energy for Enriched Life (ANEEL) е патентована горивна технология, използваща комбинация от торий и високопробен нискообогатен уран (Haleu) за подобряване на производителността на реакторите Candu и други конструкции на реактори с тежка вода под налягане.
Устойчивото на разпространение гориво ANEEL ще намали експлоатационните разходи на Candu и реакторите с тежка вода под налягане, като същевременно ще намали значително обема на генерираните високоактивни отпадъци.

INL очаква да започне тестване на горивото ANEEL в техния усъвършенстван тестов реактор до края на 2022 г. или началото на 2023 г. Clean Core,.
В партньорство с Texas A&M University завърши производството на горивните пелети ANEEL съгласно изискванията на INL за осигуряване на качество.
Пелетите са готови за поставяне в тестов модул.

„Това стратегическо партньорство с Министерството на енергетиката за първото по рода си ядрено гориво на базата на торий бележи важен етап в развитието и комерсиализацията на тази нова технология“, каза Мехул Шах, основател и главен изпълнителен директор на Clean Core. „Нашето гориво има обещава да направи атомните електроцентрали по-икономични, като същевременно подобри устойчивостта им на аварии“.

Едновременно с тестването на гориво в INL, Clean Core ще завърши оценки на производителността и безопасността и демонстрационно облъчване на горивни касети в пълен размер в реактор Candu с партньори в Канада. Clean Core очаква до края на 2025 г. да има горивни касети ANEEL, произвеждащи енергия без въглерод в търговски реактори CANDU.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари