ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна възстанови комуникацията между сървърите на окупираната Запорожска АЕЦ и МААЕ

14.06.2022

На 10 юни 2022 г. държавната НАЕК Енергоатом заедно с Vodafone Ukraine възстановиха комуникацията между сървърите на окупираната Запорожска ядрена електроцентрала и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

 

Това се казва в Telegram канала „Енергоатом“.

„Именно липсата на тези данни в МААЕ и невъзможността да бъдат получени по обичайния начин, чрез мобилен оператор, г-н Гроси, генерален директор на МААЕ, в Съвета на управителите на МААЕ нарече това основната причина за лично посещение на АЕЦ “, казаха от Енергоатом.

Връзката беше загубена на 30 май 2022 г., когато руските окупатори изключиха услугата Vodafone в Енергодар. Именно с този мобилен оператор МААЕ има договор за пренос на данни.

„Всички данни за този период бяха съхранявани на защитени сървъри на ЗАЕЦ и веднага след възобновяването на комуникацията бяха прехвърлени на МААЕ. За което агенцията получи доклад“, се казва в изявлението.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси нарече положителна стъпка възобновяването на предаването на важни данни за гаранции от окупираната ЗАЕЦ. Той обаче продължава да настоява за посещение на МААЕ в централата.

„Въпреки това, инспекторите на МААЕ трябва да пристигнат на обекта възможно най-скоро, за да извършат основни дейности по ядрена проверка, които не могат да се извършват дистанционно“, каза г-н Гроси.

Припомняме, че в навечерието на НАЕК Енергоатом отказа посещение на Рафаел Мариано Гроси в окупираната Запорожска АЕЦ до нейното освобождаване.
Компанията смята, че руските окупатори се готвят чрез посещението на генералния директор на МААЕ в превзетата атомна електроцентрала, за да „легитимират“ окупацията, тъй като почти една четвърт от ръководството на МААЕ са руснаци и това поставя под въпрос обективността на решението.

Източник: https://elektrovesti.net/80725_ukraina-vidnovila-zvyazok-mizh-serverami-okupovanoi-zaporizkoi-aes-i-magate

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари