ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Индия – Росатом достави за първи път нов вид ядрено гориво за АЕЦ Куданкулам

11.06.2022

За първи път ТВЕЛ, горивната компания на Росатом, достави ядрено гориво ТВС-2М на Индия за двата работещи енергоблока на АЕЦ Куданкулам с реактори ВВЕР-1000.
При следващия ППР на енергоблок №1 ще бъде заредено за първи път гориво за експлоатация в 18-месечен цикъл.

По този начин ТВЕЛ АД изпълни споразумението с Nuclear Power Corporation of India Limited (NPCIL) за въвеждане на по-модерно гориво, както и за обосновката за експлоатация на съществуващи енергоблокове в 18-месечен горивен цикъл (преди това горивният цикъл е 12 месеца).

В сравнение с горивото УТВС, което преди това е доставяно на АЕЦ Куданкулам, горивните касети TVS-2M имат редица предимства, които ги правят по-надеждни и рентабилни.
На първо място, това е твърдостта на конструкцията: благодарение на заварената рамка горивните касети в активната зона на реактора запазват своята геометрия, разположението на дистанционните решетки предпазва горивната обвивка от износване, предотвратявайки тяхното разхерметизиране, а допълнителната дистанционна решетка прави горивните касети по-устойчиви на вибрации.
Второ, повишен разход на уран: една горивна касета ТВС-2М съдържа 7,6% повече гориво в сравнение с УТВС.
В допълнение, особеност на горивните касети за АЕЦ „Куданкулам“ е, че те са оборудвани с последно поколение филтър против отломки АДФ-2, който ефективно предпазва горивните касети от така наречените дебриз-повреди, свързани с проникването на чужди тела в активната зона на реактора.

Работата в дълги горивни цикли също повишава икономическата ефективност на атомните електроцентрали: енергоблокът спира по-рядко за зареждане и генерира повече електроенергия. Освен това се намалява количеството на закупеното и в резултат на това отработено ядрено гориво, чието управление също изисква разходи.

За справка

Атомната електроцентрала Куданкулам в щата Тамил Наду в Южна Индия включва изграждането на шест енергоблока с реактори VVER-1000 с инсталирана мощност 6000 MW.
Първият етап включващ блокове № 1 и № 2 е пуснат в експлоатация съответно през 2013 и 2017 г.
Блокове № 3.4 и № 5.6 са вторият и третият етап на АЕЦ Куданкулам. В процес на изграждане са енергоблокове № 3, № 4, № 5 и № 6.

Подробости на: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-229504

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари