ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ростовска АЕЦ: намаляването на солеността на охлаждащата вода в с 20% направи възможно повишаване на ефективността на работата на оборудването

06.06.2022

Благодарение на мерките за опазване на околната среда на АЕЦ Ростов, през изминалата година качеството на водата в охлажащия водоем на централата се подобри значително – нивото на минерализация е намаляло с 20 процента.

 

 

Според експертите това има положителен ефект върху ефективността на оборудването и съответно повишава нивото на безопасност и надеждност на атомната електроцентрала.
Вземането на проби в охладителния водоем и в близост до него за пореден път потвърди данните за намаляването на солеността.

Според експерти това има положителен ефект върху ефективността на оборудването и съответно повишава нивото на безопасност и надеждност на атомната електроцентрала.

Вземането на проби в охладителния резервоар и в близост до язовира за пореден път потвърди данните за намаляването на солеността.

Резултатите са категорични

Олга Горская, ръководител на отдела по околна среда в АЕЦ Ростов, разказа как се подобряват показателите на водата:

„По-рано извършвахме водообменни дейности в охладителното водохранилище в продължение на два месеца – април и май. А миналата година преминахме на целогодишен водообмен. Благодарение на постоянното обновяване на водата нивото на минерализация намаля.
Това се отразява добре в работата на технологичното оборудване на АЕЦ, охлаждащата вода за което се взема от охлаждащия водоем.

Колкото по-високо е нивото на минерализация, толкова по-вероятно е по стените на топлообменните тръби да се образува карбонатен филм, което намалява ефективността на атомната електроцентрала.

Освен това наблюдаваме съдържанието на разтворен кислород във водата и следим температурния режим на водните обекти. Днес нивото на кислород във водата е 9 mg/dm3, което е много добър показател, температурата също е нормална – 24,5 градуса по Целзий.

Поддържайки оптималния температурен режим на охлаждащия водоем, ние намаляваме съдържанието на соли във водата, предотвратяваме размножаването на водораслите и обрастването на бреговете, което е добре както за вътрешния резервоар, така и за Цимлянското водохранилище като цяло.

Ежеседмично се извършва мониторинг на състоянието на охлаждащия резервоар и язовирния участък от еколозите на АЕЦ.

Те предават получените данни на множество надзорни органи, в т.ч. Федерална служба по хидрометеорология и мониторинг на околната среда. Данните се проверяват и публикуват на сайта на агенцията в публичното пространство“.

Източник: https://www.rosenergoatom.ru/zhurnalistam/news/41196/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари